ßßß Cookit - przepis na Kutia wigilijna

Kutia wigilijna

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
pszenica 500 gramów
miód 3 łyżek stołowych
figa 100 gramów
rodzynki 100 gramów
orzechy włoskie 100 gramów
orzechy laskowe 100 gramów
migdały 100 gramów
daktyl 100 gramów
ananas suszony 100 gramów
słonecznik ziarno 100 gramów
mak 1 sztuk
cukier według uznania
Wykonanie:
Pszenicę dobrze, kilkakrotnie wypłukać, zalać wodą i pozostawić na noc do namoczenia.
Gotować w tej wodzie, w której się moczyła do miękkości (około 1 godz.)Często mieszać, aby nie przywarła do dna garnka (jeśli jest za mało wody, to można trochę wody dolać) Potrawa ma być dość gęsta. Gdy ziarna pszenicy będą miękkie, zdjąć z ognia. Dodać mak z puszki i dobrze połączyć, dodać oczyszczone i pokrojone daktyle, figi, całe migdały i orzechy, rodzynki, kostkę suszonego ananasa, obrane ziarno słonecznika i miód. Dokładnie wymieszać, doprawić cukrem do smaku. Ma być bardzo słodka i dość gęsta.
Uwagi:
Można jeść na zimno i na ciepło. Przechowywać w lodówce.Potrawę można też zamrozić w pojemniku. duża puszka maku
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Wigilia
Komentarze:
Autor: nina
Data: 2008-12-21
jeszcze nie robiłam ale na pewno wypróbuje ten przepis.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3658/Kutia-wigilijna