Wykonanie
Figi są nam najbardziej znane w formie suszonej. Mają dość intensywny smak i świetnie nadają się do ciast. Warto spróbować jednak tych świeżych, które docierają do naszych sklepów we wrześniu. Nie przegapcie tego krótkiego okresu, bo niewiele jest
owoców o tak interesującym smaku i teksturze. Poza niewątpliwymi atutami estetycznymi,
figi mają wiele wartości odżywczych oraz po prostu pysznie smakują. Są niezykle delikatne, niemal rozpuszczają się w ustach (szczególnie po zapieczeniu). Jednocześnie, małe ziarenka zawarte w miąższu dodatkowo pobudzają zmysły, chrupiąc przyjemnie
między zębami.Mam nadzieję, że zachęciłam Was do spróbowania tego superowoca. Poniżej przedstawiam bardzo prosty sposób ich podania.4
figiPrzygotowanie: ok. 10 min.Pieczenie: ok. 13 min.Składniki4
figi2 łyżki
miodu1,5 łyżki
soku z cytryny4 łyżeczki
serka mascarpone1 łyżka
migdałów w płatkachPrzygotowanieUmyj
figi, odetnij szypułkę i natnij
owoce mniej więcej do połowy (zdj. 1).Połóż
figi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wymieszaj
miód z
sokiem z cytryny i polej nim
figi (zdj. 2).Zapiekaj w temp. 200 st. C (termoobieg) przez ok. 13 min.Wrzuć
migdały na rozgrzaną patelnię teflonową. Po kilkunastu sekundach zdejmij patelnię z ognia/płyty i poruszaj nią, aby
płatki w sposób równomierny nabrały złotego koloru (zdj. 3). W razie potrzeby podgrzej patelnię ponownie, jednak uważaj, bo
płatki łatwo się przypalają, a wtedy
tracą swój delikatny smak .Po wyjęciu z pieca, ułóż
figi na talerzu lub półmisku i polej pysznym
sokiem, który wypłynął z
owoców podczas pieczenia (zdj. 4 i 5).Zanóż metalową łyżeczkę w gorącej wodzie i przesuń jej krawędzią po
serku mascarpone. Nałóż po jednej porcji (łyżeczce)
sera na każdą z fig.Posyp
migdałam.Rozkoszuj się
figami niezwłocznie, gdyż najlepiej smakują na ciepło :)Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u