ßßß Cookit - przepis na Miodowiec

Miodowiec

nazwa

Wykonanie

Zaletą ciasta jest to, że można przygotować je wcześniej, a wówczas placek smacznie skruszeje:)
Składniki na ciasto:
50 dag mąki
1/2 kostki margaryny z murzynkiem
2 łyżki miodu
2 jajka
1 łyżeczka sodki
1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie ciasta:
Mąkę wymieszać z sodą, dodać pokrojoną drobno margarynę, zagnieść, dodać pozostałe składniki na ciasto tj. jajka, cukier i miód- wyrobić, podzielić na 3 części .
Piec każdy rozwałkowany placek w temp. 180 *C (oddzielnie) około 15 min.
Przy wyjmow aniu uważać by ich nie połamać, bo są kruche.
Składniki na krem:
1/2 szklanki cukru pudru
200 g masła
3/4 litra mleka
wiórki kokosowe (opcjonalnie)
7 łyżek kaszy manny
Przygotowanie kremu:
3/4 objętości mleka gotujemy z cukrem, kaszę mannę rozprowadzamy w pozostałym mleku, mieszamy ją i wlewamy powoli do gotującego się mleka, ciągle mieszamy, gotujemy do zgęstnienia, odstawiamy do ostudzenia (uważać, by nie przypalić masy)
Do letniej, słodkiej masy mlecznej z kaszą dodajemy stopniowo masło i ucieramy na puszysty krem
Upieczone, wystudzone placki przekładamy przygotowanym kremem. Posmarowane placki przyciskamy deską, by ciasto skruszało. Najlepsze jest po 2 dniach:)
.
Polewa:
1/2 kostki margaryny
3 łyżki kakao
3 łyżki wody
pół szklanki cukru
Wszystkie składniki należy rozpuścić w rondelku, pogotować. Przygotowaną polewą kakaową polewamy ciasto i ewentualnie posypujemy wiórkami kokosowymi.
Jeśli ciasto podczas zagniatania byłoby suche można dodać łyżkę lub dwie gęstej śmietany.
Piekłam w foremce 25 x 37 cm.
Przepis stąd
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2016/03/miodowiec.html