Wykonanie
Zaletą ciasta jest to, że można przygotować je wcześniej, a wówczas placek smacznie skruszeje:)Składniki na ciasto:50 dag
mąki1/2 kostki
margaryny z murzynkiem2 łyżki
miodu2
jajka1 łyżeczka
sodki1/2 szklanki
cukru pudruPrzygotowanie ciasta:
Mąkę wymieszać z
sodą, dodać pokrojoną drobno
margarynę, zagnieść, dodać pozostałe składniki na ciasto tj.
jajka,
cukier i
miód- wyrobić, podzielić na 3 części .Piec każdy rozwałkowany placek w temp. 180 *C (oddzielnie) około 15 min.Przy wyjmow aniu uważać by ich nie połamać, bo są kruche.Składniki na krem:1/2 szklanki
cukru pudru200 g
masła3/4 litra
mlekawiórki kokosowe (opcjonalnie)7 łyżek
kaszy mannyPrzygotowanie kremu:3/4 objętości
mleka gotujemy z
cukrem,
kaszę mannę rozprowadzamy w pozostałym
mleku, mieszamy ją i wlewamy powoli do gotującego się
mleka, ciągle mieszamy, gotujemy do zgęstnienia, odstawiamy do ostudzenia (uważać, by nie przypalić masy)Do letniej, słodkiej masy
mlecznej z
kaszą dodajemy stopniowo
masło i ucieramy na puszysty kremUpieczone, wystudzone placki przekładamy przygotowanym kremem. Posmarowane placki przyciskamy deską, by ciasto skruszało. Najlepsze jest po 2 dniach:).Polewa:1/2 kostki
margaryny3 łyżki
kakao3 łyżki
wodypół szklanki
cukruWszystkie składniki należy rozpuścić w rondelku, pogotować. Przygotowaną polewą
kakaową polewamy ciasto i ewentualnie posypujemy wiórkami kokosowymi.Jeśli ciasto podczas zagniatania byłoby suche można dodać łyżkę lub dwie gęstej
śmietany.Piekłam w foremce 25 x 37 cm.Przepis stąd