Wykonanie
Przedstawiam wam kolejnego mojego ulubieńca, wśród pierników. Nie przekładam go jest wilgotny i pyszny i takiego go lubię oblanego pyszną polewą mmm... spróbujcie sami a go pokochacie :).
Składniki :25 dag
mąki pszennej25 sad
mąki żytniej20 dag
miodu1 szklanka
cukru4
jajka20 dag
margaryny1 łyżeczka
oleju1 opakowanie
przyprawy do piernika1 łyżka
sody oczyszczonej1/2 szklanki
wody2 łyżki
mlekaPolewa :100 g
masła4 łyżki
kakao6 łyżek
cukru pudru4 łyżki
mlekaOpis wykonania :1.
Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem, podgrzewamy mieszając cały czas aż się skarmelizuje. Następnie wlewamy
wodę.UWAGA : należy zachować dużą ostrożność
woda mimo iż nawet będzie ciepła spowoduje nagłe ścięcie się wierzchu karmelu
spod którego buchnie para co grozi poparzeniem.2. Dodajemy
miód,
margarynę i
olej gotujemy mieszając do całkowitego rozpuszczenia się składników. Studzimy.3. Do wystudzonej masy dodajemy
jajka, oba rodzaje
mąki,
sodę rozpuszczoną w
mleku,
przyprawę do piernika i dokładnie wyrabiamy.4. Ciasto wykładamy na blaszkę 24x29 cm wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy ciasto.5. Pieczemy w 180 C około 60 minut. Studzimy.6. Składniki polewy wkładamy do garnuszka mieszamy do rozpuszczenia się wszystkich składników. Polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.Ciasto można przełożyć masą lub powidłami.
źródło: Encyklopedia kulinarna Ciasta, polewa kuchnia tvJustyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy