ßßß Cookit - przepis na Piernik żytni

Piernik żytni

nazwa

Wykonanie

Przedstawiam wam kolejnego mojego ulubieńca, wśród pierników. Nie przekładam go jest wilgotny i pyszny i takiego go lubię oblanego pyszną polewą mmm... spróbujcie sami a go pokochacie :).
Składniki :
25 dag mąki pszennej
25 sad mąki żytniej
20 dag miodu
1 szklanka cukru
4 jajka
20 dag margaryny
1 łyżeczka oleju
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżka sody oczyszczonej
1/2 szklanki wody
2 łyżki mleka
Polewa :
100 g masła
4 łyżki kakao
6 łyżek cukru pudru
4 łyżki mleka
Opis wykonania :
1. Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem, podgrzewamy mieszając cały czas aż się skarmelizuje. Następnie wlewamy wodę.
UWAGA : należy zachować dużą ostrożność woda mimo iż nawet będzie ciepła spowoduje nagłe ścięcie się wierzchu karmelu spod którego buchnie para co grozi poparzeniem.
2. Dodajemy miód, margarynę i olej gotujemy mieszając do całkowitego rozpuszczenia się składników. Studzimy.
3. Do wystudzonej masy dodajemy jajka, oba rodzaje mąki, sodę rozpuszczoną w mleku, przyprawę do piernika i dokładnie wyrabiamy.
4. Ciasto wykładamy na blaszkę 24x29 cm wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy ciasto.
5. Pieczemy w 180 C około 60 minut. Studzimy.
6. Składniki polewy wkładamy do garnuszka mieszamy do rozpuszczenia się wszystkich składników. Polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.
Ciasto można przełożyć masą lub powidłami.
źródło: Encyklopedia kulinarna Ciasta, polewa kuchnia tv
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/11/piernik-zytni.html