Wykonanie
przepis z tej stronyPierniczki są rzeczywiście miękkie (i takie pozostają), jednak mało słodkie, dlatego koniecznie potrzebują oprawy lukrowejSkładniki:1/2 kg
mąki4
jajka3/4 szklanki
cukru1 1/2 łyżki
kakao100 ml
śmietany 30%1 1/2 łyżeczki
sody2 łyżeczki
przyprawy do piernika125 g
masła lub
margaryny200 g
mioduRozpuścić
masło z
miodem, dodać
przyprawę do piernika.
Białka ubić na sztywno, dodać do nich
cukier i
żółtka.
Śmietanę wymieszać z
sodą, odstawić na kilka minut aż się masa spulchni.Do miski wsypać
mąkę,
kakao, masę
miodową i ubite
jajka- wymieszać, na koniec dodać
śmietanę- wyrobić ciasto.Ciasto będzie dość luźne, ale tak ma być:)Wstawić je do lodówki na dobę.Następnego dnia stolnicę obsypać
mąką i rozwałkować na niej ciasto na grubość ok 3mm. Wycinać kształty i kłaść na blaszkę. Piec 10 minut w temp 180 stopni.U mnie dziś z
cukrem pudrem, ale poniżej ciekawa propozycja lukru:200g
cukru pudru2 łyżki pokruszonych
bezów3 łyżki ciepłej
wodySkładniki ucierać około 8 minut na gładką, gęstą masę. Dodać dosłownie kilka kropel
wody i ponownie wymieszać. Masa ma być gęsta ale nie twarda. (test na wykałaczkę: powinna lekko się przechylać ale nie upaść). Gotowym lukrem ozdabiamy pierniczki.Warto zainwestować w dobry
cukier puder.