Wykonanie
Święta zbliżają się już wielkimi krokami więc najwyższa
pora na pierniczki. Dziś pierwsza partia, ale to dopiero początek... Dziś do wypróbowania idzie przepis na pierniczki z powidłami śliwkowymi, ale nie jako nadzienie, ale skład ciasta. Na tyle mnie ten przepis zaciekawił, że postanowiłam, iż te pierniczki również zagoszczą na świątecznym
stole.
składniki* 2,5 szklanki
mąki pszennej* 1 niepełna łyżeczka
sody* 1 łyżka
kakao* 3/4 szklanki
cukru pudru* 6 łyżek płynnego
miodu* 85 g
masła lub
margaryny* 1 niepełna łyżka
oleju* 3 łyżki
przyprawy do pierników* 2 łyżki
powideł śliwkowych* 1
jajkoSposób wykonaniaWszystkie składnik i umieścić w misce lub na stolnicy, oczywiście
mąkę z
sodą i
kakao wcześniej przesiać i zagnieść ciasto.Ciasto zawinąć w folię spożywczą lub woreczek i włożyć do lodówki na kilka godzin do schłodzenia, a najlepiej na całą dobę.Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm, wykrawać pierniczki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Przed wstawieniem do piekarnika można pierniczki posmarować roztrzepanym
jajkiem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 12-14 min.Po wyjęciu z piekarnika studzić pierniczki na kratce.