Wykonanie
Ciasto ponadczasowe, przepis trzydziestoletni. Z czasami teraźniejszymi łączy je taka sama jak kiedyś przyjemność jedzenia.
Składniki:ciasto:- 2 szklanki
mąki,- 3/4 szklanki
cukru,- 1 łyżeczka
sody,- po 1 łyżeczce inki i
cynamonu,- 2 łyżki
kakao,- 2
jajka,- 1/2 kostki
margaryny ( u mnie
masło ),- 1 szklanka
mleka,- 3 łyżki dowolnego
dżemu ( u mnie domowy z mirabelek )polewa:- 1/2 kostki
masła,- 4 łyżki
cukru pudru,- 2-3 łyżki
wody,- 4 łyżki
kakao.Wykonanie:
Mleko podgrzać i roztopić w nim
masło. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką, na koniec dodając
dżem. Przełożyć na blaszkę i piec w nagrzanym piekarniku do "suchego patyczka".Składniki polewy zagotować i gotową wylać na przestudzonego murzynka.