Wykonanie
Czasem fajnie jest zjeść coś na szybko, bez zbędnych dodatków. To ciasto znalazłam w książce Kuchnia Polska Ewy Aszkiewicz i postanowiłam spróbować:) Ciasta jest pyszne i delikatne w smaku.- 2 szklanki i 2 płaskie łyżki
mąki- 3/4 szklanki
cukru pudru- 2
jajka- szklanka
mleka- 3/4 kostki (18dag)
masła lub
margaryny- 2 płaskie łyżeczki mielonego
cynamonu- 3 kopiaste łyżeczki
kakao- 2 płaskie łyżeczki
sody oczyszczonej- 0,3l domowych
konfitur, powideł lub kupnych
Masło razem z powidłami mieszamy , aż składniki się połączą. Najlepiej ustawić robot na średnie obroty. Po połączeniu w/w dodajemy, cały czas po jednym
jajku,
cukier oraz
mleko.
Mąkę wraz z
kakao,
cynamonem i
sodą przesiewamy i dodajemy do płynnej masy po troszeczku, cały czas ucierając. Wyrobione ciasto powinno być nie za gęste, gładkie. Jeśli jest zbyt gęste można dolać trochę
mleka. Wlewamy ciasto do nie za dużej formy np 24 cm i pieczemy w temp. 150 C przez około 45min.Wyciągamy kiedy wierzch się zarumieni i będzie widać , że boki odstają od formy. Do ciasta można zrobić polewę,
lukier lub posypać
cukrem pudrem.