Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
miód 3 łyżek stołowych
mleko 3 łyżek stołowych
woda przegotowana 1 łyżek stołowych
cukier 50 gramów
jajko 1 sztuk
masło 0,5 łyżek stołowych
soda oczyszczona 1 łyżek deserowych
mleko 2 szklanek
kasza manna 5 łyżek stołowych
cukier puder 1 szklanek
masło 1 szklanek
cytryna 1 sztukpolewa
kakaowa lub czekoladowa 1 sztukWykonanie:Przygotowanie ciasta:
miód, 50 gram
cukru, łyżkę
wody i 3 łyżki
mleka dać do rondla i mieszając podgrzewać, aż składniki dokładnie się połączą. Wystudzoną masę przełożyć do miski z przesianą
mąką, dodać
jajko,
sodę i pół łyżki
masła, Zagnieść ciasto, podzielić je na 4 równe części, każdą rozwałkować na placek o wielkości średniej tortownicy i osobno upiec. Przygotowanie kremu:
kaszę manna ugotować w 2 szklankach
mleka i wystudzić.
Masło utrzeć z
cukrem pudrem, ucierając, dodawać po łyżce zimną
kaszę manną i
sok z cytryny. Złożenie
tortu: placek - krem - placek - powidła - placek - krem - placek - całość oblać polewą
kakaową i udekorować. Wstawić na noc do lodówki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia WęgierskaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: