ßßß Cookit - przepis na Tort Węgierski

Tort Węgierski

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
miód 3 łyżek stołowych
mleko 3 łyżek stołowych
woda przegotowana 1 łyżek stołowych
cukier 50 gramów
jajko 1 sztuk
masło 0,5 łyżek stołowych
soda oczyszczona 1 łyżek deserowych
mleko 2 szklanek
kasza manna 5 łyżek stołowych
cukier puder 1 szklanek
masło 1 szklanek
cytryna 1 sztuk
polewa kakaowa lub czekoladowa 1 sztuk
Wykonanie:
Przygotowanie ciasta: miód, 50 gram cukru, łyżkę wody i 3 łyżki mleka dać do rondla i mieszając podgrzewać, aż składniki dokładnie się połączą. Wystudzoną masę przełożyć do miski z przesianą mąką, dodać jajko, sodę i pół łyżki masła, Zagnieść ciasto, podzielić je na 4 równe części, każdą rozwałkować na placek o wielkości średniej tortownicy i osobno upiec. Przygotowanie kremu: kaszę manna ugotować w 2 szklankach mleka i wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem, ucierając, dodawać po łyżce zimną kaszę manną i sok z cytryny. Złożenie tortu: placek - krem - placek - powidła - placek - krem - placek - całość oblać polewą kakaową i udekorować. Wstawić na noc do lodówki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Węgierska
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4427/Tort-Wegierski