ßßß Cookit - przepis na Ciasto jabłkowo-czekoladowe

Ciasto jabłkowo-czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Do opublikowania tego przepisu na ciasto jabłkowo-czekoladowe, specjalnie przygotowanego na Dzień Jabłka przekonała mnie reakcja mojej córki na to ciasto. Moje pierwsze wrażenia bowiem, nie były najlepsze. Wydawało mi się, że ciasto jest za mało słodkie i gniotowate. Ku mojemu zdziwieniu, Klaudia nałożyła sobie trzy kawałki i jedząc wyrażała entuzjastyczne opinie o nim. Że "jejku, ale pyszne", że "wilgotne", że "cukru w sam raz", że "bez żadnych bakalii"i "bardzo dobra polewa"...i nie wiem, czy się jej opinią zasugerwałam, czy po prostu ciasto musiało trochę odstać, bo ostatecznie stwierdziłam, że nie jest takie złe. Skrzyżowanie murzynka z brownies . I co prawda jabłek w nim nie widać, ale są w nim całe dwa Granny Smith. Zaletą tego ciasta jest łatwość wykonania i niewielka ilość składników, w sam raz do zrobienia, gdy słodkiego się chce, a w domu nic nie ma:) Przepis pochodzi z książki Everyday cakes and cookies
185 g masła
275 g (1 1/4 szklanki) drobnego cukru
3 jajka
2 jabłka, obrane, pokrojone na ćwiartki
300 g (2 szklanki) mąki ze środkiem spulchniającym
35 g (1/3 szklanki) kakao
1/4 łyzeczki sody
80 ml (1/3 szklanki) wody
Wierzch:
160 g (1 szklanka) cukru pudru
1 łyżka kakao
1 łyżeczka miękkiego masła
1 łyżka mleka (około)
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o bokach 23 cm.
Mieszamy masło, cukier, jajka, jabłka, mąkę, kakao wymieszane z sodą i wodę w malakserze do momentu, gdy mikstura stanie się gładka.
Wlewamy miksturę do formy i pieczemy ok 1 godziny. Trzymamy przez 5 minut w foremce i wyjmujemy na kratkę.
Przygotowujemy wierzch i smarujemy zimne ciasto.
By przygotować wierzch, wsypujemy cukier puder i kakao do małego naczynia, dodajemy masło i taką ilość mleka(ok 1 łyżki), by uzyskać konsystencję pasty. By pasta lepiej się rozprowadzała, można dodać odrobinę gorącej wody.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2008/09/jabko.html