Wykonanie
Do opublikowania tego przepisu na ciasto
jabłkowo-
czekoladowe, specjalnie przygotowanego na Dzień
Jabłka przekonała mnie reakcja mojej córki na to ciasto. Moje pierwsze wrażenia bowiem, nie były najlepsze. Wydawało mi się, że ciasto jest za mało słodkie i gniotowate. Ku mojemu zdziwieniu, Klaudia nałożyła sobie trzy kawałki i jedząc wyrażała entuzjastyczne opinie o nim. Że "
jejku, ale pyszne", że "wilgotne", że "
cukru w sam raz", że "bez żadnych
bakalii"i "bardzo dobra polewa"...i nie wiem, czy się jej opinią zasugerwałam, czy po prostu ciasto musiało trochę odstać, bo ostatecznie stwierdziłam, że nie jest takie złe. Skrzyżowanie murzynka z brownies . I co prawda
jabłek w nim nie widać, ale są w nim całe dwa Granny Smith. Zaletą tego ciasta jest łatwość wykonania i niewielka ilość składników, w sam raz do zrobienia, gdy słodkiego się chce, a w domu nic nie ma:) Przepis pochodzi z książki Everyday cakes and cookies
185 g
masła275 g (1 1/4 szklanki) drobnego
cukru3
jajka2
jabłka, obrane, pokrojone na ćwiartki300 g (2 szklanki)
mąki ze środkiem spulchniającym35 g (1/3 szklanki)
kakao1/4 łyzeczki
sody80 ml (1/3 szklanki)
wodyWierzch:160 g (1 szklanka)
cukru pudru1 łyżka
kakao1 łyżeczka miękkiego
masła1 łyżka
mleka (około)Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o bokach 23 cm.Mieszamy
masło,
cukier,
jajka,
jabłka,
mąkę,
kakao wymieszane z
sodą i
wodę w malakserze do momentu, gdy mikstura stanie się gładka.Wlewamy miksturę do formy i pieczemy ok 1 godziny. Trzymamy przez 5 minut w foremce i wyjmujemy na kratkę.Przygotowujemy wierzch i smarujemy zimne ciasto.By przygotować wierzch, wsypujemy
cukier puder i
kakao do małego naczynia, dodajemy
masło i taką ilość
mleka(ok 1 łyżki), by uzyskać konsystencję pasty. By pasta lepiej się rozprowadzała, można dodać odrobinę gorącej
wody.