Wykonanie
Wiem, że teraz jest czas na ciasta
owocowe, lekkie i najlepiej wykonane bez konieczności odpalania piekarnika :D ale, ale mi się zachciało upiec to ciasto. Miałam przeogromna ochotę na stary ale jary przepis na trzy kruche placki przełożone masą z dodatkiem
kaszy manny. Ciasto jest kruchutkie, delikatne, bardzo smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Polecam, uwierzcie mi szybko zniknie ;}Składniki:Ciasto:2
jajka3/4 szklanki
cukru200 g
masła2 łyżki
miodu600 g
mąki + do podsypania1 łyżeczka
sodyNadzienie:500 ml
mleka6 łyżek
kaszy manny200 g
masła temp. pokojowa1 szklanka
cukru pudru50 g
kakaoPolewa:90 g
gorzkiej czekolady4 łyżki
mleka1 łyżka
cukru pudruszczypta
soliForemka 23x33 cmCiasto:
Masło rozpuszczamy z
miodem, odstawiamy do przestudzenia.
Jajka ucieramy z
cukrem do momentu jego rozpuszczenia. Dodajemy na przemian przesianą
mąkę wymieszaną z
soda i tłuszcz. Ciasto przekładamy na oprószoną
mąką stolnicę. Jeśli ciasto klei się do rąk i nie jest elastyczne podczas zagniatania podsypmy odrobinę
mąki. Ciasto dzielimy na trzy równe części (możemy do tego wykorzystać wagę). Każdą cześć wałujemy najlepiej
między dwoma arkuszami pergaminu dopasowując je do rozmiarów foremki. Przekładamy do formy i pieczemy (każde ciasto osobno) w 180*C 15 minut. Studzimy.Nadzienie: 450 ml
mleka gotujemy. Pozostałym
mlekiem zalewamy
kaszę, mieszamy i wlewamy do gotującego się
mleka. Mieszamy do zgęstnienia, przykrywamy i odstawiamy do przestudzenia.
Masło ucieramy z
cukrem, następnie dodajemy po łyżce
kaszy manny. Gdy masa będzie już gotowa dzielimy ją na dwie części. Do jednej dodajemy
kakao.Polewa: Do miski wkładamy wszystkie składniki i ustawiamy ją nad garnkiem z parującą
wodą (
woda nie może dotykać miski) mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Lekko studzimy.Przełożenie: Na pierwszym kruchym placku rozsmarowujemy jasną masę, przykrywamy drugim a na nim równomiernie nakładamy masę z dodatkiem
kakao, przykrywamy trzecim plackiem. Delikatnie dociskamy i polewamy polewa. Odstawiamy przynajmniej na 12 godzin.