ßßß Cookit - przepis na Piernik czternastodniowy

Piernik czternastodniowy

nazwa

Wykonanie

W tym roku proponuję upieczenie piernika 14-dniowego. Nazwa tego piernika berze się stąd, że surowe ciasto leżakuje 14 dni w lodówce. Piernik jest pyszny, polecam wszystkim.
Składniki:
ciasto:
500 g mąki
200 g miodu
3 jajka
1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy do piernika (dodać po 14 dniach)
pozostałe składniki:
500 ml mleka
100 g cukru
4 łyżki kaszy manny
10 g masła
olejek rumowy
powidła śliwkowe (u mnie 1 słoiczek)
polewa:
100 g cukru pudru
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
3 łyżki mleka
Wykonanie:
Przygotować ciasto:
Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną. Dodać miód i jajka a następnie zagnieść ciasto.
Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 14 dni.
Po 14 dniach do ciasta dodać przyprawy do piernika i jeszcze raz wyrobić ciasto.
Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na 3 placki o takich samych wymiarach i piec w temperaturze 180 o C przez około 20 - 25 minut.
Ciasto ostudzić.
Przygotować masę:
Mleko, cukier i kaszę przełożyć do garnka o grubym dnie. Całość doprowadzić do wrzenia gotować aż masa zgęstnieje, następnie ostudzić.
Do kaszy dodać masło, olejek rumowy i utrzeć na masę.
Pierwszy placek posmarować powidłami, następnie położyć drugi placek na którym rozsmarować masę. Masę przykryć ostatnim plackiem.
Ciasto podzielić na mniejsze części.
Przygotować polewę: Wszystkie składniki przełożyć do garnka o grubym dnie i delikatnie podgrzewać cały czas mieszając do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
Ciasto posmarować polewą.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2015/12/piernik-czternastodniowy.html