Wykonanie
W tym roku proponuję upieczenie piernika 14-dniowego. Nazwa tego piernika
berze się stąd, że surowe ciasto leżakuje 14 dni w lodówce. Piernik jest pyszny, polecam wszystkim.Składniki:ciasto:500 g
mąki200 g
miodu3
jajka1 kopiasta łyżeczka
sody oczyszczonej1 opakowanie
przyprawy do piernika (dodać po 14 dniach)pozostałe składniki:500 ml
mleka100 g
cukru4 łyżki
kaszy manny10 g
masłaolejek rumowypowidła śliwkowe (u mnie 1 słoiczek)polewa:100 g
cukru pudru50 g
gorzkiej czekolady1 łyżka
kakao3 łyżki
mlekaWykonanie:Przygotować ciasto:
Mąkę wymieszać z
sodą oczyszczoną. Dodać
miód i
jajka a następnie zagnieść ciasto.Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 14 dni.Po 14 dniach do ciasta dodać
przyprawy do piernika i jeszcze raz wyrobić ciasto.Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na 3 placki o takich samych wymiarach i piec w temperaturze 180 o C przez około 20 - 25 minut.Ciasto ostudzić.Przygotować masę:
Mleko,
cukier i
kaszę przełożyć do garnka o grubym dnie. Całość doprowadzić do wrzenia gotować aż masa zgęstnieje, następnie ostudzić.Do
kaszy dodać
masło,
olejek rumowy i utrzeć na masę.Pierwszy placek posmarować powidłami, następnie położyć drugi placek na którym rozsmarować masę. Masę przykryć ostatnim plackiem.Ciasto podzielić na mniejsze części.Przygotować polewę: Wszystkie składniki przełożyć do garnka o grubym dnie i delikatnie podgrzewać cały czas mieszając do momentu aż wszystkie składniki się połączą.Ciasto posmarować polewą.