ßßß Cookit - przepis na Pyzy z sosem pomidorowym lub tłuszczem.

Pyzy z sosem pomidorowym lub tłuszczem.

nazwa

Wykonanie

Na wczorajszym obiedzie gościły u nas pyzy.
Potrzebne składniki :
70 dag mąki
czubata łyżka cukru
4 dkg drożdży
szklanka mleka
łyżka margaryny
szczypta soli
2 jajka
SOS :
cebula
masło
olej
przecier pomidorowy
2 łyżki śmietany
Sposób przygotowania:
3 łyżki mąki, czubatą łyżkę cukru i 4 dag drożdży wkładamy do miseczki.
Zalewamy ciepłym mlekiem - 1/3 szklanki.
Do reszty ciepłego mleka dodajemy czubatą łyżkę margaryny i mieszamy, aby się rozpuściło.
Do utartych jajek ze szczyptą soli wlewamy ciepłe mleko z tłuszczem.
Wsypujemy ok. 60 dag mąki.
Wyrabiamy ciasto.
Dodajemy wyrośnięte drożdże.
Dosypujemy troszkę mąki i wyrabiamy, aby ciasto odchodziło od tłuczka.
Posypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia.
Wykładamy czubatą łyżkę ciasta i obtaczamy ją w mące. Wyrabiamy z niej kulkę.
Wstawiamy garnek z zagotowaną wodą i na to durszlak i nakryway pokrywką, leciutko uchylając.
Gdy woda się zagotuje i pyzy podrosną wkładamy je na durszlak.
Gotujemy i sprawdzamy patyczkiem. Gdy ciasto się nie klei są gotowe.
SOS : Cebula, masło, olej, przecier pomidorowy.
Cebulę kroimy.
Dodajemy na patelnię, gdzie smaży się masło.
Dodajemy przecier pomidorowy. Smażymy.
Mieszamy wodę z mąką.
Dodajemy do sosu cebulę z masłem i zaklepkę.
Całość mieszamy i zostawiamy do zagotowania.
Dodajemy 2 łyżki śmietany.
Mieszamy.
Pyzy polewamy sosem pomidorowym lub przesmażonym tłuszczem.
Smacznego !
Źródło:http://www.paulinakwiatkowska.pl/2012/08/pyzy-z-sosem-pomidorowym-lub-tuszczem.html