Na wczorajszym obiedzie gościły u nas pyzy.Potrzebne składniki :70 dag mąkiczubata łyżka cukru4 dkg drożdżyszklanka mlekałyżka margarynyszczypta soli2 jajkaSOS :cebulamasłoolejprzecier pomidorowy2 łyżki śmietanySposób przygotowania:3 łyżki mąki, czubatą łyżkę cukru i 4 dag drożdży wkładamy do miseczki.Zalewamy ciepłym mlekiem - 1/3 szklanki.Do reszty ciepłego mleka dodajemy czubatą łyżkę margaryny i mieszamy, aby się rozpuściło.Do utartych jajek ze szczyptą soli wlewamy ciepłe mleko z tłuszczem.Wsypujemy ok. 60 dag mąki.Wyrabiamy ciasto.Dodajemy wyrośnięte drożdże.Dosypujemy troszkę mąki i wyrabiamy, aby ciasto odchodziło od tłuczka.Posypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia.Wykładamy czubatą łyżkę ciasta i obtaczamy ją w mące. Wyrabiamy z niej kulkę.Wstawiamy garnek z zagotowaną wodą i na to durszlak i nakryway pokrywką, leciutko uchylając.Gdy woda się zagotuje i pyzy podrosną wkładamy je na durszlak.Gotujemy i sprawdzamy patyczkiem. Gdy ciasto się nie klei są gotowe.SOS : Cebula, masło, olej, przecier pomidorowy.Cebulę kroimy.Dodajemy na patelnię, gdzie smaży się masło.Dodajemy przecier pomidorowy. Smażymy.Mieszamy wodę z mąką.Dodajemy do sosu cebulę z masłem i zaklepkę.Całość mieszamy i zostawiamy do zagotowania.Dodajemy 2 łyżki śmietany.Mieszamy.Pyzy polewamy sosem pomidorowym lub przesmażonym tłuszczem.Smacznego !