ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: jabłecznik straciatella

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: jabłecznik straciatella

nazwa

Wykonanie

Z braku pomysłu wymyśliłam takie ciasto. Zdecydowanie z rodzaju tych, które trzeba jeść łyżeczką. Bardzo kremowe, lekkie i delikatne. krem cappuccino z kawałkami czekolady doskonale dodaje słodkości kwaśnej masie jabłkowej. Miałam się nim nie chwalić, bo zdjęcie jest kiepskie ale przecież przepis dobry:) Więc zapraszam.
*blaszka 24*24 cm
Składniki: na biszkopt:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową:
1 kg jabłek
2 galaretki cytrynowe na masę straciatella:
2 szklanki mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
200 ml śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru
2-3 łyżki sypkiej kawy cappuccino
50 g czekolady posiekanej (gorzkiej lub mlecznej)
1 łyżka żelatyny (można dodać więcej)
Z podanych składników upiec biszkopt i wystudzić.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do rondla i dusić aż zaczną się rozpadać. Zdjąć z ognia i wsypać galaretki. Dokładnie wymieszać. Odstawić. Wystudzoną masę jabłkową wyłożyć na biszkopt.
Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń i wystudzić. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i delikatnie wymieszać z zimnym budyniem. Dodać kawę i czekoladę. Dodać rozpuszczoną żelatynę i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Wylać na masę jabłkową. Odstawić do stężenia.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/04/jabecznik-straciatella.html