ßßß Cookit - przepis na Szarlotka królewska (przepis II)

Szarlotka królewska (przepis II)

nazwa

Wykonanie

Przyznam szczerze, że taką wersję szarlotki robiłam pierwszy raz.
Teraz wiem, że na pewno nie ostatni :)
I w przeciwieństwie do ciasta na kruchym spodzie, które lubię ciepłe,
królewska lepiej smakuje prosto z lodówki.
A ponieważ dziś za oknem piękne słońce, dopasowałam
się z deserem idealnie ;)
Składniki:
biszkopt
3 jajka
4 łyżki cukru
1/2 bydyniu waniliowego bez cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bita śmietana
500 ml śmietany kremówki
4 łyżki cukru pudru
2 usztywniacze do bitej śmietany
masa jabłkowa
2 kg kwaśnych jabłek
cukier (do smaku)
1 op. galaretki cytrynowej
Wykonanie:
Upiec biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie wlewać pojedyńczo żółtka. Składniki suche ( mąkę, budyń i proszek do pieczenia ) przesiać przez sito i połączyć z masą jajeczną. Blachę o wym. 20 na 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku (170 st.) ok 30 min. Biszkopt wystudzić.
Jabłka zetrzeć na tarce, zasypać cukrem i smażyć do konsystencji gęstego musu. Wyłączyć ogień i gorące połączyć z galaretką. Dobrze wymieszać.
Masę przestudzić. Wyłożyć na biszkopt.
Zimną śmietankę z cukrem i usztywniaczami ubić na sztywno. Wyłożyć na jabłka. Udekorować i wstawić do lodówki.
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2012/08/Szarlotka-krolewska.html