Pierwszy raz spróbowałam połączenia sernika na zimno i jabłek. I muszę powiedzieć, że o dziwo te dwa smaki do siebie pasują. Ciasto robi się łatwo i szybko. Ten przepis będzie idealny na upalne dni.*przepis autorskiSkładniki:foremka 24*24 cm na biszkopt:3 jajka3/4 szklanki mąki3/4 szklanki cukru2 łyżki oleju rzepakowego1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową:5 kubeczków serka homogenizowanego o smaku pieczone jabłko (po 150g, użyłam Hej)150 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (użyłam Gostyń)2 łyżki żelatyny na mus jabłkowy:1 kg jabłekłyżka soku z cytryny2 łyżki cukrugalaretka cytrynowa1 opakowanie budyniu waniliowegoZ podanych składników upiec biszkopt.Jabłka obrać, pokroić na mniejsze część, skropić sokiem z cytryny. Zasypać cukrem, wlać szklankę wody i gotować aż jabłka zmiękną a następnie zblenderować na mus. Budyń rozrobić z połowie szklanki wody i wlać do gotującego się musu jabłkowego, zagotować i zdjąć z ognia. Wsypać sypką galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.W tym czasie ubić mleko skondensowane na piankę i zmiksować z serkiem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i wlać do serowej masy. Natychmiast wyłożyć masę na biszkopt a na nią mus jabłkowy. Trzonkiem od drewnianej łyżki kilka razy zamieszać, tak aby utworzyć marmurkowy wzór. Odstawić do stężenia.