Wykonanie
Uwielbiam zapach, smak
migdałów. Gdy zobaczyłam jak
Anna w swoim programie robi to ciacho nie mogłam przestać o nim myśleć i ......koniecznie musiałam upiec. Ciasto idealne mokre, mocno
migdałowe, aromatyczne, słodkie ale takie akurat trafione w mój gust. Na pewno jest
ciastem na wyjątkowe okazje ale nie tylko. Przepis
Anna Olson z programu " Sugar ".
Składniki :4
jaja o temperaturze pokojowej1 i 1/3 szklanki
cukru2/3 szklanki
oleju rzepakowego2/3 szklanki
sera ricotta1 i 1/2 łyżki
soku z cytryny1 łyżka
skórki cytrynowej1 i 1/2 łyżeczki
rumu3/4 łyżeczki ekstraktu
waniliowego3/4 łyżeczki ekstraktu
migdałowego1 szklanka + 2 łyżki mielonych
migdałów1 i 1/4 szklanki
mąki uniwersalnej ( dałam pszenną )1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
soliWierzch
serowo -
migdałowy :3/4 szklanki
sera ricotta1
jajo1/4 szklanki i 2 łyżki
cukru2 łyżeczki
skórki cytrynowej1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego ( dałam
migdałowy )2 łyżki
mleka1 szklanka
migdałów w płatkach
Jaja z
cukrem i
olejem ubijamy mikserem na wysokich obrotach aż będą gęste i jasne ( około 8 minut powinno potrwać jednak mam wrażenie, że u mnie trwało to dłużej ). Następnie dodajemy
ricottę,
sok z cytryny,
skórkę cytrynową,
rum, ekstrakty. Miksujemy całość do połączenia składników.W osobnej misce mieszamy mielone
migdały,
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól. Dodajemy do mieszaniny jajecznej w 3 partiach mieszając delikatnie
łopatką po każdym dodaniu aż całość się całkowicie połączy.Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 25 cm ( u mnie 23 cm ) wysmarowanej
masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175°C przez 40-45 minut do tzw.suchego patyczka. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, odstawiamy na bok i podnosimy temperaturę w piekarniku do 190°CW tym czasie robimy wierzch.
Ricottę miksujemy z
jajkiem, 1/4 szklanki
cukru,
skórką cytrynową i ekstraktem. Odstawiamy.W rondelku podgrzewamy
mleko z 2 łyżkami
cukru do momentu aż
cukier się rozpuści. Zalewamy nim
płatki migdałowe, dobrze mieszamy żeby wszystkie pokryły się mieszaniną
mleka i
cukru.Masę
serową wylewamy równomiernie na wierzch ciasta. Na to sypiemy
płatki migdałowe. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 minut aż
migdały będą rumiane.Smacznego :)