ßßß
Cookit - przepis na JABŁECZNIK NA BISZKOPCIE
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
JABŁECZNIK NA BISZKOPCIE
Składniki
Galaretka cytrynowa
Żelatyna
Woda
Otręby
Bita śmietana
Mleko
Jajko
Mąka
Cukier
Proszek do pieczenia
Jabłko
Wykonanie
Polecam :) Bardzo proste i lekkie ciasto.SKŁADNIKI:ciasto4
jajka
1 szklanka
mąki
( pół na pół pszenna i ziemniaczana)3/4 szklanki
cukru
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
masa
jabłkowa
2 średnie lub 1 duży słoik
jabłek
przesmażonych z
cukrem
1
galaretka cytrynowa
2 łyżeczki
żelatyny
1/2 szklanki gorącej
wody
masa piankowa2
torebki
bitej śmietany
3 łyżeczki
żelatyny
1/2 szklanki gorącej
wody
2 szklanki
wody
lub
mleka
Przygotować
biszkopt
:
Białka
oddzielić od
żółtek
.
Białka
ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać
cukier
. Do piany dodawać
żółtka
i
mąkę
z proszkiem, delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 150 stopni C ok.20 minut. Wystudzić. Przygotować masę
jabłkową
:
galaretkę
i
żelatynę
rozpuścić w gorącej wodzie i połączyć z
jabłkami
. Masę wyłożyć na
biszkopt
. Wstawić do lodówki aby stężała. Przygotować piankę:
żelatynę
rozpuścić we wrzątku.
Śmietanę
ubić z
mlekiem
lub
wodą
i połączyć z
żelatyną
, wyłożyć na
jabłka
. Schłodzić.
Źródło:
http://dobraksiazkakucharska.blogspot.com/2013/04/jabecznik-na-biszkopcie.html
Przepisy powiązane
Gofry
Byle racuchy, byle szybko!
Jabłka w cieście naleśnikowym
Gofry
Byle racuchy, byle szybko!
Składniki powiązane (0)