Wykonanie
Oto kolejne ciasto z
jabłkami. Obecnie właśnie takie robię, chcąc maksymalnie wykorzystać
jabłka, które systematycznie zbieram pod jabłoniami w swoim ogrodzie. Ten jabłecznik robiłam po raz pierwszy. Jest to jeden z moich kulinarnych eksperymentów. Myślę, że udany, skoro zarówno goście jak i domownicy jedli z apetytem i sięgali po dokładki.
Składniki na
biszkopt * :6
jajek6 łyżek gorącej
wody18 dag
cukru18 dag
mąki pszennejszczypta
soliszczypta
proszku do pieczenia* UWAGA: Ciasto możemy wykonać bez użycia piekarnika, wykorzystując gotowy spód
tortowy .Zazwyczaj ma on średnicę 24 cm, a więc robimy nadzienie z ½ ilości składników podanych w przepisie.Składniki na masę
jabłkowo -
ananasową :1 kg
jabłek winnych1 puszka
ananasów2 - 3 łyżki
cukru2
galaretki cytrynoweSkładniki kremu
cappucino :600 - 700 ml
śmietany kremówki 36%2 - 3 łyżki
cukru pudru1 op. Mokate
Cappuccino o smaku
czekoladowym (120 g)1 tabliczka
czekolady mlecznej (100 g)6 łyżeczek
żelatyny + ¹⁄³ szklanki zimnej
wody + ¹⁄³ szklanki wrzątkudodatkowo :1 tabliczka
czekolady deserowej lub
mlecznej (100 g)
płatki dekoracyjne do ciastWykonanie
biszkoptu :
Żółtka ucieramy z
cukrem i gorącą
wodą do uzyskania pulchnej masy.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą
soli i dodajemy do masy
żółtkowej. Delikatnie mieszając wsiewamy porcjami
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy o wym. 28 x 40 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 35 minut. Upieczone ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Wierzch
biszkoptu ścinamy.Wykonanie masy
jabłkowo - ananasowej :Obrane i pokrojone w ósemki
jabłka rozprażamy. Dodajemy zmiksowane wraz z zalewą
ananasy i niemal stale mieszając, zagotowujemy. Maksymalnie zmniejszamy ogień, wsypujemy
galaretki i stale mieszamy do chwili ich rozpuszczenia. Dodajemy
cukier wg uznania( dałam 3 łyżki) i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia*. Gdy zacznie tężeć smarujemy nią przygotowany wcześniej
biszkopt.*po ostudzeniu wstawiłam do lodówki, aby przyśpieszyć zatężanie.Wykonanie kremu
cappuccino :
Czekoladę ścieramy na wiórki.
Żelatynę zalewamy zimną
wodą i gdy napęcznieje rozpuszczamy we wrzątku.
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy porcjami
cukier puder i
kawę cappuccino, stale mieszając mikserem na zmniejszonych obrotach. Cienkim strumieniem wlewamy
żelatynę stale mieszając. Nie przerywając mieszania dajemy rozdrobnioną
czekoladę. Tak przygotowaną masę szybciutko, aby nam zbyt nie zatężała, rozprowadzamy na warstwie owocowej. Powierzchnię ciasta posypujemy wiórkami czekoladowymi i ewentualnie
płatkami dekoracyjnymi. Jabłecznik schładzamy w lodówce.Smaczniejszy jest, gdy osiągnie temp. pokojową, więc należy go wyjąć z lodówki na jakiś czas przed podaniem.
Polecam również :