ßßß Cookit - przepis na kajmakowiec

kajmakowiec

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczne ciasto, lekkie, nieprzesłodzone, idealne dla wielbicieli masy kajmakowej. Doskonałe na imprezy bo jest bardzo podzielne i można je długo przechowywać w lodówce.
*blaszka 29*34 cm
Składniki: na biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę budyniową:
3 szklanki mleka
70 g budyniu waniliowego (niepełne dwie paczki)
2 łyżki cukru
200 g masła na masę śmietanową:
500 ml śmietanki kremówki
1 galaretka cytrynowa
2 łyżeczki żelatyny
1 puszka kajmaku o smaku czekoladowym
50 g mlecznej czekolady
6 małych paczek herbatników
Biszkopt najlepiej upiec dzień przez przekrojeniem. Białka ubić z cukrem na pianę, dodawać żółtka ubijając. Mąkę i proszek przesiać, dodać do masy jajecznej i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Przelać do blaszki i upiec w 180*C przez około 30 minut. Po wystudzeniu lub przed przekładaniem przekroić na dwa blaty.
Budynie ugotować z cukrem na mleku i wystudzić. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem. Masę podzielić na połowę. Jedną część rozsmarować na dolnym biszkopcie. Na masie rozłożyć herbatniki i posmarować je kajmakiem, przyłożyć drugą warstwą herbatników. Rozsmarować masę budyniową i przykryć biszkoptem. Żelatynę i galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wody i wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno i wlać do niej galaretkę. Wyłożyć na biszkopt. Posypać startą czekoladą.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/12/kajmakowiec.html