Wykonanie
Niedawno firma Kamis wypuściła na rynek bardzo pomysłowe rozwiązanie, mianowicie "Kulinarne Inspiracje". Miałam przyjemność wygrać takie zestawy przypraw w ich konkursie i musze powiedzieć, żę są rewelacyjne. Jednym z przepisów był
kurczak ze
śliwką owijany
boczkiem. Świetne danie w oryginale, a ja używając ich przypraw, stworzyłam swoją wersję tego dania. Podałam je w formie jednej dużej rolady, pieczonejw piekarniku.
Mięsko wyszło soczyste, aromatyczne, po prostu boskie!Składniki:podwójna duża
pierś kurczaka8 suszonych
śliwek5 długich plastrów
boczkusólkolendratymianekczosneksłodka paprykaPierś z kurczaka umyć, pokroić na płaty, każdy rozbić, ale nie za cienko, żeby się nie potargały. Kawałki
mięsa rozłożyć na desce, tak aby lekko na siebie zachodziły. Posypać lekko
solą,
czosnkiem,
kolendrą i
papryką. Wzdłuż jednego brzegu
mięsa ułożyć
śliwki i zwijać w roladę. Następnie
mięso obłożyć plastrami
boczku, posypać
papryką,
tymiankiem i
kolendrą. Odłożyć na noc do lodówki. Następnego dnia blaszkę do
pieczenia mięsa lekko natłuścić i umieścić w niej roladę. Piec w piekarniku około godziny, podlewając sosem
spod mięsa.