Wykonanie
W kuchni azjatyckiej zakochałam się już jako dziecko. Niedaleko domu była mała „chińska budka” z sajgonkami,
ryżem smażonym i tym fantastycznym
sosem słodko-kwaśnym. Do tej
pory nie wiem jak oni go robią ale to jest coś co uwielbiam i za co mogłabym nawet zabić 😛
Nawet
ryż smakuje jakoś inaczej w tych budkach. To jest jeden z kilku grzeszków, które popełniam czasem wracając późno do domu. Nie
mogę się po prostu oprzeć…Skoro o
ryżu już
mowa to ostatnim moim super odkryciem jest
ryż jaśminowy. Jest po prostu pyszny. Być może basmanti już mi się po prostu przejadł i potrzebowałam czegoś nowego. Kupuję go hurtowo w workach po 5kg w sklepach z azjatycką żywnością.
Składniki:2
piersi z kurczakałyżeczka
przyprawy do potraw chińskich np KAMISpół łyżeczki
Curryopakowanie warzyw typu mieszanka chińska Hortex
sos rybny np Blue Dragon
oliwa z oliwekMięso kroimy na kawałki i zalewamy odrobiną
sosu rybnego i
przyprawą do potraw chińskich oraz
curry. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Podsmażamy na
oliwie z oliwek na złoty kolor. Dodajemy warzywa i dusimy 10 minut.Aby dodać potrawie ostrości można razem z
mięsem podsmażyć posiekaną
papryczkę chilli.Ja tego
kurczaka podaję zawsze z
ryżem jaśminowym.