Wykonanie
Autor: Paszkos244źródło: http://www.sfd.pl/Grillowane_filety_z_udźca_kurczaka_w_curry__PYCHA!-t893341.html
Słowa autora przepisu:Jest to świetne urozmaicenie w diecie i zastąpienie przejedzonej już dla niektórych
piersi z kurczaka !To kolejny bardzo prosty przepis. I o to właśnie w gotowaniu chodzi, tak? ;)Ma być prosto i smacznie - i takie jest to danie. Zrobiłem je dzisiaj na obiad w jakieś 15 minut, a najcięższym momentem w jego przygotowaniu okazało się dla mnie... otwarcie tacki z udzikami...A więc do rzeczy - na jedną porcję potrzebne Ci będą:- 3x "filety z udźca
kurczaka" bez skóry (~200g)- 1x łyżka
curry- szczypta
soli- 85g
ryżu basmati ( do podania - lub tyle, ile wsuwasz )Zadanie, jakie Cię czeka - no może poza otwarciem tacki z
mięsem - jest banalnie łatwe. Musisz obsypać udziki
przyprawą curry oraz
solą i wrzucić na elektrycznego grilla lub na patelnię grillową. Jeżeli nie dysponujesz takim sprzętem, równie dobrze sprawdzi się zwykła teflonowa patelnia z odrobiną rozgrzanej
oliwy. Grillujesz
mięso ok 2min z każdej strony, aż będzie apetycznie rumiane i chrupkie z zewnątrz, a soczyste i miękkie w środku.Ja podałem je dzisiaj z cudownie aromatycznym
ryżem basmati - i Tobie również go polecam! - oraz z chrupiącą i kolorową
sałatą rzymską z
kiełkami słonecznika z dressingiem
musztardowo-
czosnkowym*. Smaki łączyły się wprost idealnie :) Soczyste i rumiane
mięso, biały i pachnący
ryż, chrupiąca i świeża
sałata....... Oj się działo!SMACZNEGO! :)* Jeżeli masz chęć przygotowania takiej
sałaty, zrób tak:Połącz ze sobą porwane i opłukane wcześniej liście cudownej i chrupiącej
sałaty rzymskiej - nie ma sobie równych w tych sprawach -
kiełki słonecznika, zielonego
ogórka pokrojonego w grubą kostkę, pokrojoną w cieniutkie piórka
cebulę oraz
czerwoną paprykę. W małym słoiczku przygotuj dressing - 2x łyżeczki
musztardy + 1x przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku + sok z 1/2x
cytryny + szczypta
soli + 3x łyżki dobrej
oliwy z oliwek + posiekana
natka pietruszki. Teraz zakręć słoiczek i "shake it!" ;) Jak shakerem do robienia koktajli. Polej tą cudowną miksturą wcześniej przygotowane warzywa, dobrze wymieszaj i chrup ze smakiem!WARTOŚCI BTW ( z 85g
ryżu basmati i dressingiem do sałatki z
oliwą z oliwek ):608kcal, 45g (30%)
białko, 19g (28%) tłuszcze, 67g (44%) węglowodanyKoniec słów autora przepisuKolejny świetny przepis tego autora;)