Wykonanie
CURRY Z
KURCZAKA NA DWA SPOSOBYOstatnio inspirację znalazłam w Lidlu i postanowiłam się z nią podzielić ze wszystkimi leniwymi miłośnikami smaku
curry.Wykorzystując dosłownie kilka podstawowych produktów stworzymy
curry na dwa sposoby. Mianowicie Chicken
Curry i Red
Curry.CHICKEN
CURRYTo będzie nasza wersja podstawowa, której głównym składnikiem będzie zakupiony w Lidlu gotowy sos - nazwany sosem do woka. W
sumie wok mi się zużył i wykorzystamy w tym przepisie zwykłą patelnię.
SKŁADNIKI:
pierś z kurczaka najlepiej podwójna,1 opakowanie sosu
curry do woka z Lidla,2 szklanki
ryżu Basmati,2
papryki (zielona i czerwona),
przyprawy:
suszona pietruszka,
kurkuma,
chilli,
curry,
oliwa z oliwek,1
cebula,WYKONANIE:
Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy
kurkumą,
chilli i
curry (w proszku). Odstawiamy.
Cebulę kroimy w krążki i podsmażamy na
oliwie. Dodajemy pokrojoną w paski
paprykę (obydwa rodzaje). Na wolnym ogniu smażymy i dodajemy
kurczaka. Wszystko podlewamy niewielką ilością
wody. Sos ze słoika wlewamy w momencie kiedy
papryka zaczyna być miękka. Dusimy pod przykryciem wszystko. W tym czasie przygotowujemy
ryż, z którym
curry z
kurczaka podamy. Można danie udekorować
suszoną pietruszką. Kiedy mam świeżą
natkę zawsze siekam, ponieważ doskonale się komponuje ze smakiem
curry i
chilli.
RED
CURRYPowstanie Red
Curry ściśle związane jest z faktem, iż pozostał obiad z dnia poprzedniego i trzeba go jakoś wykorzystać. Przecież można go jeszcze urozmaicić.Jak powstało Red Curry?Poprzez dodanie do całości puszki
pomidorów :) Tak dokładnie tylko tego nam trzeba było.Proste rozwiązanie a i troszkę innego smaku dostanie te danie...
Smaczne, niedrogie i w miarę szybkie w przygotowaniu (obydwie wersje - no może druga trochę szybsza).Wszystkich leniuchujących zapraszam zatem do kuchni :)SMACZNEGO !!!