ßßß Cookit - przepis na BOTWINKA PASTERYZOWANA

BOTWINKA PASTERYZOWANA

nazwa

Wykonanie

Botwinka pasteryzowana jest niezastąpiona zimą do zup. Zapach i smak młodych buraczków z listkami zamknięty w słoiku, to dopiero coś. Myślę że każdy kto kocha botwinkę powinien przygotować sobie kilka takich słoików.
SKŁADNIKI :
4-5 pęczków botwinki z buraczkami
po 1 ząbku czosnku na słoik
ZALEWA : na 1 litr wody
1 litr wody
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka cukru
2 duże łyżki octu
Składniki zalewy zagotowujemy.
PRZYGOTOWANIE :
Botwinkę myjemy, oczyszczamy i tniemy na małe kawałki a buraczki na plasterki.
W litrowych, umytych słoikach układamy dość zwarcie botwinkę, dodajemy po ząbku czosnku. Zalewy przygotowujemy tyle ile mamy słoików, zalewamy i zakręcamy. Pasteryzujemy w 15-20 minut, licząc czas od momentu zagotowania się wody.
Wykładamy ostrożnie słoiki, studzimy i przechowujemy w spiżarce.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2015/07/botwinka-pasteryzowana.html