ßßß Cookit - przepis na Botwinka pasteryzowana z koperkiem na zimę

Botwinka pasteryzowana z koperkiem na zimę

nazwa

Wykonanie

Oto moja druga wersja pasteryzacji botwinki na zimę. Tym razem dodałam koperku i czosnku, dzięki temu botwinka będzie miała aromatyczny smak.
Składniki:
4 duże pęczki botwinki
1 wiązka koperku
po 1 ząbku czosnku na słoik
Zalewa (na 1 litr wody)* :
1 litr wody
1 płaska łyżka soli
1 łyżka cukru
2 łyżki octu
Sposób wykonania:
1. Botwinkę przebrać, zostawić tylko zdrowe nieuszkodzone liście. Dobrze wypłukać.
2. Liście pokroić w paski, a obrane buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej.
3. W słoikach ciasto ułożyć część startych buraków i pokrojoną botwinkę, dodać po 1 łyżce siekanego koperku na słoik i po 1 przekrojonym ząbku czosnku.
4. Zalewę zagotować, zalać słoiki, zakręcić i pasteryzować 20 minut.
Smacznego!!!
* do takiej ilości botwinki zużyłam 2,5 litra zalewy, wyszło mi 6 słoików o pojemności 0,7.
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2015/06/botwinka-pasteryzowana-z-koperkiem-na.html