ßßß Cookit - przepis na Botwinka z koperkiem do słoików na zimę

Botwinka z koperkiem do słoików na zimę

nazwa

Wykonanie

Kwiecień to czas pierwszych zbiorów botwinki, dlatego powoli szykuję już botwinkowe przetwory!
Składniki:
3 pęczki botwinki z buraczkami
1 pęczek świeżego koperku
Składniki na zalewę:
1 litr wody
1 szklanka octu
¾ szklanki cukru
¼ szklanki soli
pieprz ziarnisty
liść laurowy
Wykonanie:
Liście botwinki dokładnie umyć i razem pokroić z koperkiem. Następnie z podanych składników zagotować zalewę z przyprawami. Botwinkę przełożyć do wyparzonych słoików, dodać po kilka ziaren pieprzu i po jednym listku laurowym, zalać gorącą zalewą i pasteryzować około 30 minut.
Źródło:http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/04/botwinka-z-koperkiem-do-soikow-na-zime.html