Wykonanie
23 Kwietnia 2013 Gotowanie ze stylemKoniec z tuczącymi, ciężkostrawnymi potrawami! Wiosenny, majowy jadłospis możemy skomponować z dań pysznych i zarazem lekkich.
Sałatka z
rukolą,
tuńczykiem i
jajkiem to wspaniała propozycja na pełen finezji posiłek. Do sałatki najlepiej zastosować
pomidorki koktajlowe, choć ja użyłam zwykłych. Można także zamiast samej
rukoli dodać mieszankę
sałat,
sałatka będzie miała wówczas
barwny wygląd. Pamiętajcie, by przez noc moczyć
cieciorkę.
Tuńczyk z puszki najlepiej smakuje w kawałkach w sosie własnym.
Składniki 2-3 porcje:50 g
rukoli2
pomidory średniej wielkości bądź 7
pomidorków koktajlowych2
jajka1 puszka
tuńczyka w sosie własnym50 g suchych nasion
cieciorkikiełki rzodkiewki – opcjonalnie
Sos winegret:1 łyżeczka
miodusok z połowy
cytryny2 łyżki
oliwy z oliweksól,
pieprzSposób przygotowania:
Sos winegret:Wszystkie składniki połączyć ze sobą w jednym naczyniu, doprawić
solą i
pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.
Sałatka:Nasiona
cieciorki najlepiej namoczyć w wodzie na całą noc, po czym na drugi dzień gotować w tej samej wodzie około 15 minut.
Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać i pokroić w ósemki.
Pomidory pokroić w kostkę (w przypadku gdy używamy
pomidorków koktajlowych – pokroić je na połówki).
Tuńczyk odsączyć z zalewy.Ugotowaną
cieciorkę uprażyć na patelni dodając nieco
oleju.
Rukolę opłukać i osuszyć.Wszystkie składniki połączyć ze sobą w jednym naczyniu. Polać
sosem winegret i wymieszać.Podawać ze świeżym
pieczywem.