ßßß Cookit - przepis na Sałatka z tuńczykiem, rukolą i jajkiem

Sałatka z tuńczykiem, rukolą i jajkiem

nazwa

Wykonanie

23 Kwietnia 2013 Gotowanie ze stylem
Koniec z tuczącymi, ciężkostrawnymi potrawami! Wiosenny, majowy jadłospis możemy skomponować z dań pysznych i zarazem lekkich. Sałatka z rukolą, tuńczykiem i jajkiem to wspaniała propozycja na pełen finezji posiłek. Do sałatki najlepiej zastosować pomidorki koktajlowe, choć ja użyłam zwykłych. Można także zamiast samej rukoli dodać mieszankę sałat, sałatka będzie miała wówczas barwny wygląd. Pamiętajcie, by przez noc moczyć cieciorkę. Tuńczyk z puszki najlepiej smakuje w kawałkach w sosie własnym.
Składniki 2-3 porcje:
50 g rukoli
2 pomidory średniej wielkości bądź 7 pomidorków koktajlowych
2 jajka
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
50 g suchych nasion cieciorki
kiełki rzodkiewki – opcjonalnie
Sos winegret:
1 łyżeczka miodu
sok z połowy cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Sos winegret:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą w jednym naczyniu, doprawić solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.
Sałatka:
Nasiona cieciorki najlepiej namoczyć w wodzie na całą noc, po czym na drugi dzień gotować w tej samej wodzie około 15 minut.
Jajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać i pokroić w ósemki. Pomidory pokroić w kostkę (w przypadku gdy używamy pomidorków koktajlowych – pokroić je na połówki). Tuńczyk odsączyć z zalewy.
Ugotowaną cieciorkę uprażyć na patelni dodając nieco oleju. Rukolę opłukać i osuszyć.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą w jednym naczyniu. Polać sosem winegret i wymieszać.
Podawać ze świeżym pieczywem.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_salatka-z-tunczykiem-rukola-i-jajkiem.html