Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutRegion: kuchnia indyjskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)Kokosowa
wołowina - składniki:
Curry cejlońskie:1 szklanka
kolendry1/2 szklanki kuminu1 łyżka
kopru włoskiegopo 1 łyżeczce
kozieradkigoździków i
kardamonukawałek
cynamonu2 łyżki suszonych listków
curry2 łyżeczki
chili w proszku2 łyżki
mączki ryżowejOraz:1.5 kg
wołowiny zrazowej2 posiekane
cebule6 posiekanych ząbków
czosnku1 łyżka posiekanego
imbirukawałek
cynamonu10 listków
curryłodyga
trawy cytrynowej3 łyżki
curry (składniki wyżej)1/2 łyżeczki
kozieradkipo 100 ml
octu winnego i rozpuszczonej pasty tamaryndowej2 szklanki rzadkiego
mleka kokosowego i 1 szklanka gęstego1 łyżeczka
kurkumychilisól2 łyżki
margarynyKokosowa
wołowina - sposób przygotowania: Przygotuj
curry: upraż kolejno (nie razem!)
kolendrę, kumin,
koper i
kozieradkę. Zmiel w blenderze z
cynamonem,
goździkami i
kardamonem, dodaj
chili i
mąkę ryżową. Nakłuj
mięso szpikulcem, włóż do rondla i dodaj wszystkie składniki oprócz gęstego
mleka i
margaryny. Przykryj i gotuj do miękkości (2 godziny). Odkryj, dodaj gęste
mleko, gotuj 15 minut.
Mięso wyjmij, sos gotuj do zgęstnienia.
Mięso usmaż na
margarynie, pokrój i podawaj z sosem.Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
KozieradkaKozieradka to
przyprawa ważna w kuchni hinduskiej, stanowi istotny składnik
curry. Należy stosować ją z umiarem, bo może sprawić, że potrawa będzie zbyt gorzka. Zobacz także: Pasztet z
soczewicy Pieczony
kurczak w sosie chicken butter
masala Curry z
kurczaka po cejlońsku Kokosowa
wołowina