ßßß Cookit - przepis na Kokosowa wołowina

Kokosowa wołowina

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Miesięcznik Kuchnia
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Region: kuchnia indyjska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (3 głosy)
Kokosowa wołowina - składniki:
Curry cejlońskie:
1 szklanka kolendry
1/2 szklanki kuminu
1 łyżka kopru włoskiego
po 1 łyżeczce kozieradki
goździków i kardamonu
kawałek cynamonu
2 łyżki suszonych listków curry
2 łyżeczki chili w proszku
2 łyżki mączki ryżowej
Oraz:
1.5 kg wołowiny zrazowej
2 posiekane cebule
6 posiekanych ząbków czosnku
1 łyżka posiekanego imbiru
kawałek cynamonu
10 listków curry
łodyga trawy cytrynowej
3 łyżki curry (składniki wyżej)
1/2 łyżeczki kozieradki
po 100 ml octu winnego i rozpuszczonej pasty tamaryndowej
2 szklanki rzadkiego mleka kokosowego i 1 szklanka gęstego
1 łyżeczka kurkumy
chili
sól
2 łyżki margaryny
Kokosowa wołowina - sposób przygotowania: Przygotuj curry: upraż kolejno (nie razem!) kolendrę, kumin, koper i kozieradkę. Zmiel w blenderze z cynamonem, goździkami i kardamonem, dodaj chili i mąkę ryżową. Nakłuj mięso szpikulcem, włóż do rondla i dodaj wszystkie składniki oprócz gęstego mleka i margaryny. Przykryj i gotuj do miękkości (2 godziny). Odkryj, dodaj gęste mleko, gotuj 15 minut. Mięso wyjmij, sos gotuj do zgęstnienia. Mięso usmaż na margarynie, pokrój i podawaj z sosem.
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Kozieradka
Kozieradka to przyprawa ważna w kuchni hinduskiej, stanowi istotny składnik curry. Należy stosować ją z umiarem, bo może sprawić, że potrawa będzie zbyt gorzka. Zobacz także: Pasztet z soczewicy Pieczony kurczak w sosie chicken butter masala Curry z kurczaka po cejlońsku Kokosowa wołowina
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/41353765/kokosowa wolowina/p