Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Zdrowo i na tematCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia tajskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)ok. 350g puree z dyni upieczonej1 dojrzałe
mango160g
cukru pudru (ja użyłam naturalnego trzcinowego nierafinowanego)
laska wanilii (opcjonalnie)1.5 łyżki
oleju kokosowego200ml
mleka kokosowego gęstegopół szklanki wiórek
kokosowychłyżeczka agaruWegańskie
lody z dyni,
mango i
kokosa - sposób przygotowania:
Surową dynię przekrawamy na ok. 6 części, wycinamy gniazda z pestkami i układamy na blasze, pieczemy w temp. ok. 200 stopni przez 25 min. Po takiej obróbce
dynia jest upieczona i jest idealnym surowcem na przygotowanie puree z jej miąższu. Po prostu należy go zmielić. Jak ktoś woli może ugotować
dynię pokrojoną w kosteczki. W rondelku bardzo krótko (ok. 5 min.) gotujemy
mleko kokosowe z
olejem, agarem i ziarenkami
wanilii i lekko studzimy. Resztę składników miksujemy, dodajemy do mleczka i miksujemy ponownie wszystko razem. Przekładamy do pojemniczka, w którym będziemy zamrażać i wstawiamy do zamrażarki. Jeśli chcemy, by
lody były bardziej miękkie nie zmrażamy ich za mocno, sprawdzając ich konsystencję po ok. 5 godzinach.
Mango jedynie idealnie podkreśla smak dyni... wyczuwa się lekko
melonowy posmaczek.Jak jeść mango?Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu