ßßß Cookit - przepis na Wegańskie lody z dyni, mango i kokosa

Wegańskie lody z dyni, mango i kokosa

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Zdrowo i na temat
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia tajska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
ok. 350g puree z dyni upieczonej
1 dojrzałe mango
160g cukru pudru (ja użyłam naturalnego trzcinowego nierafinowanego)
laska wanilii (opcjonalnie)
1.5 łyżki oleju kokosowego
200ml mleka kokosowego gęstego
pół szklanki wiórek kokosowych
łyżeczka agaru
Wegańskie lody z dyni, mango i kokosa - sposób przygotowania: Surową dynię przekrawamy na ok. 6 części, wycinamy gniazda z pestkami i układamy na blasze, pieczemy w temp. ok. 200 stopni przez 25 min. Po takiej obróbce dynia jest upieczona i jest idealnym surowcem na przygotowanie puree z jej miąższu. Po prostu należy go zmielić. Jak ktoś woli może ugotować dynię pokrojoną w kosteczki. W rondelku bardzo krótko (ok. 5 min.) gotujemy mleko kokosowe z olejem, agarem i ziarenkami wanilii i lekko studzimy. Resztę składników miksujemy, dodajemy do mleczka i miksujemy ponownie wszystko razem. Przekładamy do pojemniczka, w którym będziemy zamrażać i wstawiamy do zamrażarki. Jeśli chcemy, by lody były bardziej miękkie nie zmrażamy ich za mocno, sprawdzając ich konsystencję po ok. 5 godzinach. Mango jedynie idealnie podkreśla smak dyni... wyczuwa się lekko melonowy posmaczek.
Jak jeść mango?
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-23024866/weganskie lody z dyni mango i kokosa/p