Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor zielenina_blog
Czas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki razowej orkiszowej1 szklanka puree z dyni1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodyszczypta
soli1 łyżeczka
przyprawy korzennej1 łyżeczka
cynamonu1/3 szklanki
brązowego cukru2 łyżki stopionego
masła2 szklanki+ewentualnie 1/4 szklanki
maślanki2
jajka z chowu wolnowybiegowegoKilka
jabłek i
syrop klonowyOrkiszowe placuszki z
dynią - sposób przygotowania: W jednej misce mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki:
mąki,
sól, proszek,
sodę,
przyprawy i
cukier. W drugiej misce ubijamy lekko trzepaczką
jajka, dodajemy
maślankę, stopione
masło i puree z dyni, wszystko mieszamy. Do mokrych składników dodajemy suche, mieszamy dokładnie łyżką. Gdyby ciasto było zbyt gęste lub suche, dolewamy
maślanki.Placuszki smażymy na średnio rozgrzanej patelni, spryskanej
olejem.
Jabłka (4-5 sporych sztuk) kroimy w drobną kostkę lub cieniutkie plasterki, dusimy w rondlu z
syropem klonowym. Placki podajemy z
jabłkami na wierzchu i odrobiną
masła.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu