ßßß
Czas przygotowania: powyżej 60 minutRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (8 głosów)1 kg mąki pszennej1 paczka otrębów pszennych1.5 łyżki soligarść siemienia lnianego w ziarenkachgarść słonecznikagarść dynigarść płatków owsianych1 kostka drożdży1 łyżka cukru5 1/2 szklanki ciepłej wody2 łyżki olejumak do posypania chlebaChleb z ziarnami - sposób przygotowania: Przesiać mąkę, dodać paczkę otrębów pszennych, sól, siemię lniane w ziarenkach, słonecznik, płatki owsiane oraz dynię. Wszystko dokładnie wymieszać.Zrobić dołek. Drożdże rozpuścić w połowie szklanki ciepłej wody, dodać cukier, wlać do dołka. Pozostawić do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać 4-5 szklanek ciepłej wody z kranu, wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać olej i jeszcze wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odklejało się od miski.Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz wymieszać drewnianą łyżką, wyłożyć do 2 foremek keksówek i posypać makiem.Chleb piec około godziny w temperaturze 190 stopni C.Chleby z Lidla bez konserwantów
z Pieca': chleb typu włoskiego, słonecznikowy, polski, żytni i drwalski. Dodatkowo dołączają do nich dwie nowości - również bez konserwantów - Pieczywo żytnie i chleb Pełne ziarno " - mówi Anna Biskup, PR Manager Lidl Polska . Chleb Pełne ziarno (400 g) powstaje na naturalnym zakwasie żytnimOn zawrócił im w głowie!
delektować się smakiem chleba z masłem, oliwą serkiem z ziołami, czy staropolskim smalcem z solą i pieprzem. - Najbardziej kocham i poszukuję w piekarniach ciemnych chlebów z dużą ilością kminu wywodzących się z kultury piekarniczej Litwy. Mój ostatni hit to chleb z ziarnami zbóż, pestkami dyni, słonecznikaPączki serowe z polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche ciasteczka z włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.Zobacz też:Domowe sokiOprawa stołu