Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor katarzyna_sar
Czas przygotowania: powyżej 60 minutRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (8 głosów)1 kg
mąki pszennej1 paczka
otrębów pszennych1.5 łyżki
soligarść
siemienia lnianego w ziarenkachgarść
słonecznikagarść dynigarść
płatków owsianych1 kostka
drożdży1 łyżka
cukru5 1/2 szklanki ciepłej
wody2 łyżki
olejumak do posypania
chlebaChleb z ziarnami - sposób przygotowania: Przesiać
mąkę, dodać paczkę
otrębów pszennych,
sól,
siemię lniane w ziarenkach,
słonecznik,
płatki owsiane oraz
dynię. Wszystko dokładnie wymieszać.Zrobić dołek.
Drożdże rozpuścić w połowie szklanki ciepłej
wody, dodać
cukier, wlać do dołka. Pozostawić do wyrośnięcia.Gdy
drożdże wyrosną, dodać 4-5 szklanek ciepłej
wody z kranu, wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać
olej i jeszcze wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odklejało się od miski.Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz wymieszać drewnianą łyżką, wyłożyć do 2 foremek keksówek i posypać
makiem.
Chleb piec około godziny w temperaturze 190 stopni C.
Chleby z Lidla bez konserwantów
z Pieca':
chleb typu włoskiego,
słonecznikowy, polski, żytni i drwalski. Dodatkowo dołączają do nich dwie nowości - również bez konserwantów -
Pieczywo żytnie i
chleb Pełne ziarno " -
mówi Anna Biskup, PR Manager Lidl Polska .
Chleb Pełne ziarno (400 g) powstaje na naturalnym zakwasie żytnimOn zawrócił im w głowie!
delektować się smakiem
chleba z
masłem,
oliwą serkiem z
ziołami, czy staropolskim
smalcem z
solą i
pieprzem. - Najbardziej kocham i poszukuję w piekarniach ciemnych
chlebów z dużą ilością
kminu wywodzących się z kultury piekarniczej Litwy. Mój ostatni hit to
chleb z ziarnami zbóż,
pestkami dyni,
słonecznikaPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu