ßßß Cookit - przepis na Chleb z ziarnami

Chleb z ziarnami

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor katarzyna_sar
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Region: kuchnia polska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (8 głosów)
1 kg mąki pszennej
1 paczka otrębów pszennych
1.5 łyżki soli
garść siemienia lnianego w ziarenkach
garść słonecznika
garść dyni
garść płatków owsianych
1 kostka drożdży
1 łyżka cukru
5 1/2 szklanki ciepłej wody
2 łyżki oleju
mak do posypania chleba
Chleb z ziarnami - sposób przygotowania: Przesiać mąkę, dodać paczkę otrębów pszennych, sól, siemię lniane w ziarenkach, słonecznik, płatki owsiane oraz dynię. Wszystko dokładnie wymieszać.
Zrobić dołek. Drożdże rozpuścić w połowie szklanki ciepłej wody, dodać cukier, wlać do dołka. Pozostawić do wyrośnięcia.
Gdy drożdże wyrosną, dodać 4-5 szklanek ciepłej wody z kranu, wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać olej i jeszcze wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie odklejało się od miski.
Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz wymieszać drewnianą łyżką, wyłożyć do 2 foremek keksówek i posypać makiem.
Chleb piec około godziny w temperaturze 190 stopni C.
Chleby z Lidla bez konserwantów
z Pieca': chleb typu włoskiego, słonecznikowy, polski, żytni i drwalski. Dodatkowo dołączają do nich dwie nowości - również bez konserwantów - Pieczywo żytnie i chleb Pełne ziarno " - mówi Anna Biskup, PR Manager Lidl Polska . Chleb Pełne ziarno (400 g) powstaje na naturalnym zakwasie żytnim
On zawrócił im w głowie!
delektować się smakiem chleba z masłem, oliwą serkiem z ziołami, czy staropolskim smalcem z solą i pieprzem. - Najbardziej kocham i poszukuję w piekarniach ciemnych chlebów z dużą ilością kminu wywodzących się z kultury piekarniczej Litwy. Mój ostatni hit to chleb z ziarnami zbóż, pestkami dyni, słonecznika
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-20522635/chleb z ziarnami/p