Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor yami_moCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (3 głosy)1 szklanka
białek3/4 szklanki
cukru1 kostka
masła1 szklanka
mąki tortowej3/4 - 1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
solibakalie -około 1.5 szklanki
aromat do ciast - opcjonalnieKeks z
białek - sposób przygotowania:
Masło rozpuścić i ostudzić.
Białka z dodatkiem
soli ubić na sztywno.
Potem dodać do nich
cukier, aromat i całość ubić na gęstą masę.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia. Następnie do masy
białkowej powoli dodawać rozpuszczone i chłodne
masło na przemian z
mąką i delikatnie mieszać
łopatką lub łyżką, aby nie niszczyć piany. Na końcu dodać
bakalie i całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy 12x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej
bułką tartą.Piec w temperaturze 180°C, przez około 45-50 minut, aż do suchego patyczka.Łatwy przepis na keksPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu