ßßß Cookit - przepis na Keks z białek

Keks z białek

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor yami_mo
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (3 głosy)
1 szklanka białek
3/4 szklanki cukru
1 kostka masła
1 szklanka mąki tortowej
3/4 - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
bakalie -około 1.5 szklanki
aromat do ciast - opcjonalnie
Keks z białek - sposób przygotowania: Masło rozpuścić i ostudzić. Białka z dodatkiem soli ubić na sztywno. Potem dodać do nich cukier, aromat i całość ubić na gęstą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie do masy białkowej powoli dodawać rozpuszczone i chłodne masło na przemian z mąką i delikatnie mieszać łopatką lub łyżką, aby nie niszczyć piany. Na końcu dodać bakalie i całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy 12x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą.
Piec w temperaturze 180°C, przez około 45-50 minut, aż do suchego patyczka.
Łatwy przepis na keks
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-18015242/keks z bialek/p