ßßß Cookit - przepis na Waniliowe muffinki

Waniliowe muffinki

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Barbara Dereń-Marzec
Fot. Fo. Shutterstock.com / Ruth Black
Poziom trudności: średnie
Region: kuchnia USA
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Waniliowe muffinki - składniki:
Na 12 sztuk:
1/2 kostki masła
3 łyżki cukru
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 jajko
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
1 białko
1.5 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
Waniliowe muffinki - sposób przygotowania: Ucieramy masło z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Dodajemy jajko i mleko, wciąż ucierając. Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy, ale niezbyt dokładnie - masa powinna mieć grudki. Wypełniamy ciastem foremki (najlepiej papierowe, wstawione do metalowej formy na babeczki). Pieczemy w temp. 200°C przez 15-20 min, aż zrobią się złotobrązowe. W tym czasie przygotowujemy polewę. Białko z cukrem pudrem ubijamy (najlepiej mikserem na średniej prędkości) na błyszczącą masę. Dodajemy sok i ubijamy jeszcze kilka minut. Polewa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Możemy ją pokolorować barwnikami spożywczymi w proszku (do kupienia np. na www.tortownia.pl). Dekorujemy ostudzone mufinki polewą.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174601074/waniliowe muffinki/p