Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Barbara Dereń-Marzec
Fot. Fo. Shutterstock.com / Ruth BlackPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia USA
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)
Waniliowe muffinki - składniki:Na 12 sztuk:1/2 kostki
masła3 łyżki
cukru1 łyżeczka esencji waniliowej1
jajko1 szklanka
mleka2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPolewa:1
białko1.5 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
soku z cytrynyWaniliowe muffinki - sposób przygotowania: Ucieramy
masło z
cukrem i esencją
waniliową na puszystą masę. Dodajemy
jajko i
mleko, wciąż ucierając. Wsypujemy
mąkę i
proszek do pieczenia. Mieszamy, ale niezbyt dokładnie - masa powinna
mieć grudki. Wypełniamy
ciastem foremki (najlepiej papierowe, wstawione do metalowej formy na babeczki). Pieczemy w temp. 200°C przez 15-20 min, aż zrobią się złotobrązowe. W tym czasie przygotowujemy polewę.
Białko z
cukrem pudrem ubijamy (najlepiej mikserem na średniej prędkości) na błyszczącą masę. Dodajemy sok i ubijamy jeszcze kilka minut. Polewa powinna
mieć konsystencję gęstej
śmietany. Możemy ją pokolorować barwnikami spożywczymi w proszku (do kupienia np. na www.tortownia.pl). Dekorujemy ostudzone mufinki polewą.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu