Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Agnieszka PiętowskaCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (1 głos)3
żółtka40 g
cukru250 g
mąki20 g
drożdży świeżych1/2 łyżeczki
soliskórka cytrynowa1/2 szklanki
mleka50 g
masła120 g powideł (np.
śliwkowe)BUCHTY Z POWIDŁAMI - sposób przygotowania:
Żółtka utrzeć z
cukrem. Dodać lekko podgrzane
mleko, wyrośnięte
drożdże,
sól i
mąkę. Zagnieść gładkie ciasto. Dodać
masło.Wyrobić ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, odrywać kawałki ciasta - ręce macać w tłuszczu, bo ciasto jest raczej klejące, ale nie należy dosypywać
mąki. Formować bułeczki, do każdej wkładając do środka czubatą łyżeczkę powideł. Bułeczki układać w wysmarowanej
masłem formie blisko siebie.. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h. Posmarowac
białkiem. temperatura pieczenia 180 st C, około 30 minut.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu