ßßß Cookit - przepis na BUCHTY Z POWIDŁAMI

BUCHTY Z POWIDŁAMI

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Agnieszka Piętowska
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia polska
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (1 głos)
3 żółtka
40 g cukru
250 g mąki
20 g drożdży świeżych
1/2 łyżeczki soli
skórka cytrynowa
1/2 szklanki mleka
50 g masła
120 g powideł (np.śliwkowe)
BUCHTY Z POWIDŁAMI - sposób przygotowania: Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać lekko podgrzane mleko, wyrośnięte drożdże, sól i mąkę. Zagnieść gładkie ciasto. Dodać masło.Wyrobić ciasto. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, odrywać kawałki ciasta - ręce macać w tłuszczu, bo ciasto jest raczej klejące, ale nie należy dosypywać mąki. Formować bułeczki, do każdej wkładając do środka czubatą łyżeczkę powideł. Bułeczki układać w wysmarowanej masłem formie blisko siebie.. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h. Posmarowac białkiem. temperatura pieczenia 180 st C, około 30 minut.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-18010376/buchty z powidlami/p