Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Andrzej GałązkaPoziom trudności: średnieRegion: inne
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)8
żółtek12 dag
cukru1
laska wanilii8 dag suchego
maku4 dag
mąki8 dag nieobranych
migdałów4
białka1 łyżka
masła do posmarowania blachyNadzienie:1/2 szklanki
miodu6 dag
płatków migdałowych3 dag piernikówGlazura:2
białka6 dag
cukru3 dag
płatków migdałowychRolada makowa z
miodem i
migdałami - sposób przygotowania: Ucieramy
żółtka z
cukrem i ziarenkami wyjętymi z przekrojonej
laski wanilii, dodajemy utarty
mak,
mąkę i
migdały (posiekane bardzo drobno wraz z łupinkami). Delikatnie łączymy z pianą z
białek. Ciasto rozsmarowujemy na natłuszczonej blasze, pieczemy 10-15 minut w temp. 200°C (bez termoobiegu). W rondelku lekko rumienimy
miód, smarujemy upieczone ciasto, posypujemy
płatkami migdałowymi i startymi na tarce piernikami, zwijamy w roladę,
póki ciasto jest gorące. Zawijamy w bawełnianą ściereczkę, pozostawiamy na kilka minut. Ponownie kładziemy na blasze, smarujemy glazurą: sztywną pianą ubitą z
białek i
cukru, posypujemy
migdałami. Wstawiamy roladę do pieca, aby glazura wyschła.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu