Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
cukier 0,5 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
żółtka 8 sztuk
białka 4 sztuk
migdały 80 gramów
mak 0,5 szklanek
mąka 4 łyżek stołowych
mleko 1 szklanek
miód 0,5 szklanek
płatki migdałowe 50 gramów
białka 2 sztuk
cukier 0,5 szklanek
płatki migdałowe 30 gramówWykonanie:
Mak zalać wrzącym
mlekiem, odstawić na 2h. Odcedzić i trzy
razy zmielić w maszynce do
mięsa.Ciasto: utrzeć
żółtka z
cukrem i
cukrem waniliowym, dodać
mąkę,
mak, zmielone
migdały i wymieszać, a na końcu delikatnie połączyć z piana ubita na sztywno z 4
białek. Ciasto przełożyć na dużą blaszkę wyścielona papierem do pieczenia, wyrównać. Piec 20 minut w 180 stopniach. Ciepłe ciasto przełożyć na ściereczkę i zwinąć w rulon.Masa:
miód wymieszać z
płatkami migdałowymi i podgrzewać w rondelku, aby się przyrumienił.Roladę rozwinąć, posmarować
miodem i ponownie ściśle zwinąć w rulon. Ułożyć na blasze.
Beza:2
białka ubić, dosypując pół szklanki
cukru.Wierzch rolady posmarować
bezą, posypać
migdałami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Pozostawić, aż piana się lekko przyrumieni.Uwagi:
Migdały można zastąpić
orzechami laskowymi. Obrane ze skórki
orzechy uprażyć na suchej patelni, zawinąć w ściereczkę i wałkować w niej na
stole.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: