ßßß Cookit - przepis na Makowa rolada w bezowym płaszczyku

Makowa rolada w bezowym płaszczyku

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
cukier 0,5 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
żółtka 8 sztuk
białka 4 sztuk
migdały 80 gramów
mak 0,5 szklanek
mąka 4 łyżek stołowych
mleko 1 szklanek
miód 0,5 szklanek
płatki migdałowe 50 gramów
białka 2 sztuk
cukier 0,5 szklanek
płatki migdałowe 30 gramów
Wykonanie:
Mak zalać wrzącym mlekiem, odstawić na 2h. Odcedzić i trzy razy zmielić w maszynce do mięsa.
Ciasto: utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę, mak, zmielone migdały i wymieszać, a na końcu delikatnie połączyć z piana ubita na sztywno z 4 białek. Ciasto przełożyć na dużą blaszkę wyścielona papierem do pieczenia, wyrównać. Piec 20 minut w 180 stopniach. Ciepłe ciasto przełożyć na ściereczkę i zwinąć w rulon.
Masa: miód wymieszać z płatkami migdałowymi i podgrzewać w rondelku, aby się przyrumienił.
Roladę rozwinąć, posmarować miodem i ponownie ściśle zwinąć w rulon. Ułożyć na blasze.
Beza:2 białka ubić, dosypując pół szklanki cukru.
Wierzch rolady posmarować bezą, posypać migdałami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni. Pozostawić, aż piana się lekko przyrumieni.
Uwagi:
Migdały można zastąpić orzechami laskowymi. Obrane ze skórki orzechy uprażyć na suchej patelni, zawinąć w ściereczkę i wałkować w niej na stole.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9479/Makowa-rolada-w-bezowym-plaszczyku