Wykonanie
Pierwszy Skandynawski
kraj, który odwiedziłam to Dania. Kopenhaga to piękne miasto z okazałym ratuszem w centrum, bajecznymi ogrodami Tivoli i magicznym dworcem centralnym, który przypomina mi stację z książki "Harry Potter".Jest też posąg baśniowej Małej Syrenki, przy której obowiązkowo każdy kto czytał baśnie Hansa Christiana Andersena powinien zrobić sobie zdjęcie.Kopenhaga to również tysiące rowerów, klocki LEGO, wikingowie oraz kanał Christianshavn, który przypomina mi Gdańską Motławę.Później były drogie 3 dni w Sztokholmie. Właśnie w Szwecji zafundowałam sobie najdroższy do tej
pory krem nawilżający, na który mam uczulenie- jak okazało się po przyjeździe do Polski i kupiłam puszkę
ciastek maślanych za przeszło 60zł...W Szwecji
jadłam po raz pierwszy
raki...na śniadanie. W hotelu, w którym spałam to ponoć normalne.
Jadłam jedyną zupę
rybną, która do tej
pory mi posmakowała i piłam pyszny cydr
jabłkowy.W Finlandii spędziłam tylko jeden dzień. Tym razem nie skusiłam się na żaden krem- cud i mocno ścisnęłam portfel przechodząc obok delikatesów z
cukierkami lukrecjowymi i
kabanosami z renifera. Ceny tych dwóch przysmaków powalały na kolana!
Żałuję jedynie, że nikt mnie nie poczęstował takimi pysznymi ciachami, jak te z książki "Skandynawia jest piękna!" Musiały minąć dwa lata aż znalazłam w książce przepis i ich spróbowałam.Składniki na ok. 30
ciasteczek*:55g
migdałów**2 szklanki
mąki0,5 szklanki
cukru200g
masła+ na wierzch
ciastekbiałko jaj
cukier gruboziarnisty
płatki migdałówMigdały mielimy i przesiewamy do miski razem z
mąką. Dodajemy
cukier i
masło pokrojone w kostkę. Zagniatamy szybko na jednolite ciasto i wkładamy ciasto na ok. 20min do lodówki.Po schłodzeniu ciasta formujemy ręcznie kształt
ciastek lub rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5cm i wycinamy kółka.Wierzch
ciastek smarujemy
białkiem jajka, posypujemy
cukrem i
płatkami migdałów.
Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-12min do zrumienienia
migdałów.
* W Finlandii tradycyjnie z tego ciasta przygotowuje się
ciasteczka w kształcie paluszków o długości ok. 4-5 cm i szerokości ok. 1-1,5cm.** Wg. oryginalnego przepisu do przygotowania tych
ciastek powinno się użyć 50g
migdałów słodkich i 5g
migdałów gorzkich. Do swoich
ciastek użyłam już gotowych mielonych
migdałów z Lidla.