ßßß Cookit - przepis na Fińskie ciasteczka migdałowe

Fińskie ciasteczka migdałowe

nazwa

Wykonanie

Pierwszy Skandynawski kraj, który odwiedziłam to Dania. Kopenhaga to piękne miasto z okazałym ratuszem w centrum, bajecznymi ogrodami Tivoli i magicznym dworcem centralnym, który przypomina mi stację z książki "Harry Potter".
Jest też posąg baśniowej Małej Syrenki, przy której obowiązkowo każdy kto czytał baśnie Hansa Christiana Andersena powinien zrobić sobie zdjęcie.
Kopenhaga to również tysiące rowerów, klocki LEGO, wikingowie oraz kanał Christianshavn, który przypomina mi Gdańską Motławę.
Później były drogie 3 dni w Sztokholmie. Właśnie w Szwecji zafundowałam sobie najdroższy do tej pory krem nawilżający, na który mam uczulenie- jak okazało się po przyjeździe do Polski i kupiłam puszkę ciastek maślanych za przeszło 60zł...
W Szwecji jadłam po raz pierwszy raki...na śniadanie. W hotelu, w którym spałam to ponoć normalne. Jadłam jedyną zupę rybną, która do tej pory mi posmakowała i piłam pyszny cydr jabłkowy.
W Finlandii spędziłam tylko jeden dzień. Tym razem nie skusiłam się na żaden krem- cud i mocno ścisnęłam portfel przechodząc obok delikatesów z cukierkami lukrecjowymi i kabanosami z renifera. Ceny tych dwóch przysmaków powalały na kolana!
Żałuję jedynie, że nikt mnie nie poczęstował takimi pysznymi ciachami, jak te z książki "Skandynawia jest piękna!" Musiały minąć dwa lata aż znalazłam w książce przepis i ich spróbowałam.
Składniki na ok. 30 ciasteczek*:
55g migdałów**
2 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
200g masła
+ na wierzch ciastek
białko jaj
cukier gruboziarnisty
płatki migdałów
Migdały mielimy i przesiewamy do miski razem z mąką. Dodajemy cukier i masło pokrojone w kostkę. Zagniatamy szybko na jednolite ciasto i wkładamy ciasto na ok. 20min do lodówki.
Po schłodzeniu ciasta formujemy ręcznie kształt ciastek lub rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5cm i wycinamy kółka.
Wierzch ciastek smarujemy białkiem jajka, posypujemy cukrem i płatkami migdałów.
Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-12min do zrumienienia migdałów.
* W Finlandii tradycyjnie z tego ciasta przygotowuje się ciasteczka w kształcie paluszków o długości ok. 4-5 cm i szerokości ok. 1-1,5cm.
** Wg. oryginalnego przepisu do przygotowania tych ciastek powinno się użyć 50g migdałów słodkich i 5g migdałów gorzkich. Do swoich ciastek użyłam już gotowych mielonych migdałów z Lidla.
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2014/01/finskie-ciasteczka-migdaowe.html