Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor
Anna Wrońska
Fot. Marcin KiełbiewskiPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia angielska
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Boxty irlandzkie pankejki ziemniaczane - składniki:25 dag
ziemniaków ugotowanych w mundurkach25 dag obranych surowych
ziemniaków2 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1-1.5 szklanki
maślankiszczypta
solisklarowane
masło do smażeniaBoxty irlandzkie pankejki ziemniaczane - sposób przygotowania: Obieramy
ziemniaki, robimy z nich purée. Dodajemy starte na drobnej tarce surowe
ziemniaki, przesianą
mąkę i
sodę. Solimy, mieszamy, dodając tyle
maślanki, aby ciasto miało konsystencję gęstej
śmietany. Smażymy racuszki (wielkość dowolna) na rozgrzanym
maśle. Podajemy od razu po przyrządzeniu, ze skwarkami,
masłem lub
miodem - oczywiście irlandzkim.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu