ßßß Cookit - przepis na Muffiny z orzechową kruszonką

Muffiny z orzechową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. Magdalena Adamczewska i Piotr Walichnowski
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia amerykańska
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
3/4 szklanki białego cukru
2.5 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka brązowego cukru
20 dag masła pokrojonego w kosteczkę
1 łyżeczka cynamonu
1.5 szklanki uprażonych i posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
1 duże jajko
1 żółtko
ziarenka z 1/2 laski wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1.5 łyżeczki drobno startej skórki pomarańczowej
masło do formy
Muffiny z orzechową kruszonką - sposób przygotowania: Mieszamy biały cukier z mąką, solą i 3/4 szklanki cukru brązowego, dodajemy 15 dag masła i wyrabiamy kruszonkę. Przekładamy 3/4 szklanki kruszonki do miski, dodajemy cynamon, resztę masła i resztę cukru brązowego, wyrabiamy. Dodajemy orzechy, wgniatamy w kruszonkę i wstawiamy na 15 min do lodówki. Mieszamy śmietanę z jajkiem i żółtkiem, dodajemy wanilię, sodę i skórkę. Wsypujemy 1/4 kruszonki i mieszamy. Ciasto przekładamy do nasmarowanej masłem formy na mufinki, posypujemy resztą kruszonki. Pieczemy 20 min w temp. 180°C na środkowym poziomie piekarnika, studzimy przez 30 min w formie, a potem okrawamy nożem i wyjmujemy.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174940670/muffiny z orzechowa kruszonka/p