ßßß Cookit - przepis na Muffiny z orzechową kruszonką

Muffiny z orzechową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Jedno co mogę napisać – REWELACJA 😀 Przepis pochodzi z miesięcznika „Kuchnia”
Składniki :
3/4 szklanki białego cukru,
2,5 szklanki mąki,
1/2 łyżeczki soli,
1 szklanka brązowego cukru,
20 dag masła pokrojonego w kosteczkę,
1 łyżeczka cynamonu,
1,5 szklanki uprazonych i posiekanych orzechów włoskich lub laskowych,
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany,
1 duże jajko, 1 żółtko,
ziarenka z 1/2 laski wanilii,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1,5 łyżeczki drobno startej skórki pomarańczowej,
masło do formy.
Wykonanie :
Mieszamy biały cukier z mąką, solą i 3/4 szklanki cukru brązowego, dodajemy 15 dag masła i wyrabiamy kruszonkę. Przekładamy 3/4 szklanki kruszonki do miski, dodajemy cynamon, resztę masła i resztę cukru brązowego, wyrabiamy. Dodajemy orzechy, wgniatamy w kruszonkę i wstawiamy na 15 minut do lodówki.
Mieszamy śmietanę z jajkiem i żółtkiem, dodajemy wanilię, sodę i skórkę. Wsypujemy 1/4 kruszonki i mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy na muffinki, posypujemy resztą kruszonki. Pieczemy 20 minut w temp. 180 st na środkowym poziomie piekarnika. Studzimy przez 30 minut w formie, a potem okrawamy nożem i wyjmujemy.
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=334