ßßß Cookit - przepis na Dip z papryki

Dip z papryki

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Dorota Biały
Fot. BBS
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia grecka
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
2 jasnozielone lub białe papryki
1/2 kg fety
1 łyżka świeżego oregano
6 łyżek oliwy z oliwek
sok z 2 cytryn
Dip z papryki - sposób przygotowania: Papryki w całości pieczemy w piekarniku (180°C, ok. 25 minut), aż skórka zacznie lekko brązowieć. Na chwilę wkładamy je do zimnej osolonej wody i obieramy ze skórki. Następnie usuwamy środki i miksujemy. Podczas miksowania stopniowo dodajemy fetę, oregano, oliwę, a na koniec sok z cytryn. Miksujemy jeszcze chwilę, aż wszystkie składniki się połączą, a dip stanie się kremowy i jednolity. Po wyłożeniu na talerzyk dip można udekorować kawałkiem papryki i gałązką oregano.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174940226/dip z papryki/p