ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki z perliczki z sosem orzechowym

Szaszłyki z perliczki z sosem orzechowym

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Dorota Biały
Fot. BBS
Poziom trudności: średnie
Region: inne
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Szaszłyki z perliczki z sosem orzechowym - składniki:
2-3 perliczki
suszone oregano
skórka i sok z cytryny
świeże liście szałwii
16 plastrów bekonu
12 szalotek
150 g wędzonej suchej kiełbasy
wątróbka z przepiórek (lub z kurczaka)
oliwa
sól
pieprz
Szaszłyki z perliczki z sosem orzechowym - sposób przygotowania: Perliczki płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie odkrawamy większe kawałki mięsa od kości i kroimy je w grubą kostkę. Oprószamy solą, pieprzem, oregano i skórką z cytryny. Obkładamy listkami szałwii, przykrywamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Kawałki perliczki owijamy razem z szałwią w plastry bekonu, po czym nakłuwamy na patyczki do szaszłyków na przemian z szalotkami, grubymi plastrami suchej kiełbasy, kawałkami wątróbki. Rozgrzewamy piekarnik lub grill elektryczny i pieczemy szaszłyki, skrapiając je na przemian oliwą i sokiem z cytryny.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174939887/szaszlyki z perliczki z sosem orzechowym/p