Wykonanie
Pierś z kurczaka przygotowana w trochę inny sposób...Przyjemna odmiana od typowego kotleta w panierce.U mnie do piersi z risotto z
bobem .Składniki : ( 2 porcje )* 2 pojedyncze piersi z
kury,*
sól,
pieprz,* 4 łyżki
mąki,* 2 łyżki
oliwy do smażenia,* 2 łyżki
masła,* 1
szalotka,* 1 gałązka
szałwii,* 1 łyżka posiekanego świeżego
tymianku,* 1 łyżka
soku z cytryny,Przygotowanie :Piersi z
kury rozbij na kotlety równej grubości ( około 1 cm ).Przypraw
solą i
pieprzem, obtocz w
mące.Na patelni rozgrzej 2 łyżki
oliwy, smaż piersi na rumian z obu stron ( 4 minuty każda ), zdejmij z patelni.Na patelnie wrzuć 2 łyżki
masła, drobno posiekaną
szalotkę, podsmażaj przez 2 minuty, dodaj
szałwie ( w całości, nie siekaj ),
tymianek i
sok z cytryny.Smaż około minuty, wyjmij
szałwie resztę połóż na usmażone piersi.