ßßß Cookit - przepis na Kurczak w tymianku

Kurczak w tymianku

nazwa

Wykonanie

Kurczak pieczony bardzo długo w niewielkiej temperaturze. Dzięki temu tłuszcz wytapia się po woli, nie przypalając się, a mięso jest o wiele bardziej wilgotne.
Kurczak wcześniej zamarynował się w słodkiej papryce, soli, tymianku, soku z cytryny oraz oliwie.
Polecam na niedzielny obiad :)
Składniki:
1 cały kurczak
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki tymianku (suchego lub liści)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Kurczaka umyć i osuszyć. Oliwę wymieszać z sokiem, dodać sól, paprykę i tymianek. Natrzeć mięso i odstawić na minimum pół godziny.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Kurczaka położyć na blaszce piersiami do dołu. Włożyć do piekarnika na pół godziny. Po tym czasie przekręcić go i zmniejszyć temperaturę do 160 C. Piec ok 1,5 -2 godzin (w zależności od wielkości kurczaka).
Nie trzeba go polewać tłuszczem ani przekręcać w trakcie pieczenia.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchniawhisper.blogspot.com/2012/09/kurczak-w-tymianku.html