Wykonanie
Kurczak pieczony bardzo długo w niewielkiej temperaturze. Dzięki temu tłuszcz wytapia się po woli, nie przypalając się, a
mięso jest o wiele bardziej wilgotne.
Kurczak wcześniej zamarynował się w
słodkiej papryce,
soli,
tymianku,
soku z cytryny oraz
oliwie.Polecam na niedzielny obiad :)
Składniki:1 cały
kurczak1 łyżka
słodkiej papryki1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
tymianku (suchego lub liści)1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka
oliwyPrzygotowanie:
Kurczaka umyć i osuszyć.
Oliwę wymieszać z
sokiem, dodać
sól,
paprykę i
tymianek. Natrzeć
mięso i odstawić na minimum pół godziny.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Kurczaka położyć na blaszce piersiami do dołu. Włożyć do piekarnika na pół godziny. Po tym czasie przekręcić go i zmniejszyć temperaturę do 160 C. Piec ok 1,5 -2 godzin (w zależności od wielkości
kurczaka).Nie trzeba go polewać tłuszczem ani przekręcać w trakcie pieczenia.Smacznego :)