Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Robert Sowa
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieRegion: kuchnia czeskaIlość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Tort karlsbadzki - składniki:Krokant:3 dag
cukru6 dag obranych i posiekanych
orzechów laskowych lub
migdałówKrem:15 dag miękkiego
masła14 dag
cukru pudru14 dag startej
gorzkiej czekoladyOraz:5
wafli karlsbadzkich (dużych okrągłych opłatków) lub okrągłych
andrutówpolewa czekoladowa lub
czekoladaTort karlsbadzki - sposób przygotowania: Zrób krokant: na patelnię wsyp
cukier i skarmelizuj. Dodaj
orzechy, podgrzewaj, mieszając. Gdy krokant się przyrumieni, rozsmaruj go na blasze natłuszczonej
olejem i odstaw do zastygnięcia. Następnie grubo pokrusz widelcem. Zrób krem: utrzyj mikserem
masło z
cukrem. Dodaj najpierw startą
czekoladę, a następnie krokant. Kremem przełóż opłatki karlsbadzkie. Ostatniego opłatka nie pokrywaj masą. Gotowy tort zawiń w folię aluminiową, na wierzchu połóż deseczkę i obciąż. Wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia pokryj
polewą czekoladową. Pokrój na porcje, gdy polewa zastygnie.
CynamonpieSzarlotka z
migdałami i
orzechami Barszczyk
cynamonowy Ocet cynamonowy Piwna zupa z Dortmundu Sernik z
cynamonem Placek
cynamonowy Tort karlsbadzki
cynamonowy; Porównaj ceny > źródło: Okazje.info Ten tort wyśmienicie smakuje z dodatkiem kwaśnego
dżemu lub
konfitur (np. z
wiśni). Zamiast posypywać wierzch startą
czekoladą, możesz również oblać ciasto
polewą czekoladową. Tort karlsbadzki
cynamonowy 30 dag
masła 30 dag
cukru pudru 6
żółtekMoja mama i jej ciasto. Sentymentalne przepisy z propozycjami czytelników!
przypadły do gustu naszym czytelnikom: Tort karlsbadzki
cynamonowy Tort
waflowy Pischinger Tort Neli Tort z
czekoladowego biszkoptu z3244555MPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu