Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia polskaIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (5 głosów)Mazurek makowy - składniki:10 dag
mąki pszennej15 dag gotowej masy makowej2/3 szklanki
mleka15 dag
masła1/2 szklanki
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajka1/3 łyżeczki
cynamonu5 dag
skórki pomarańczowej smażonej w cukrze1 łyżka
masła lub
margaryny do formy1 łyżka
bułki tartej do formy
migdałyorzechy włoskiePolewa:7 dag
czekolady2 łyżki
masła2 łyżeczki
mlekaMazurek makowy - sposób przygotowania: Masę
makową zalać
mlekiem i odstawić na 10 min.
Jajka ubić z
cukrem, dodawać stopniowo
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
cynamon, masę
makową,
skórkę pomarańczową i roztopione
masło. Płaską okrągłą formę do pieczenia wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i piec 25 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.Przygotować polewą:
czekoladę rozpuścić z
masłem i
mlekiem. Wystudzone ciasto pokryć polewą, przybrać
migdałami i połówkami
orzechów.Ciasto mazurek na
andrucie [Łatwy przepis]Mazurki
gorącą
śmietanę. Masę lekko ostudzić, dodać
bakalie i wylać na podstawę mazurka. Ciasto udekorować świątecznie. MAZUREK MAKOWY BOŻENY SIKOŃ (HOTEL SOBIESKI): Blaty
makowe: 250 g
maku,
mleko do zaparzenia
maku, 9
jajek, 90 g
cukru, 90 g
miodu naturalnego, 90 g
rodzynek, 50 g kandyzowanej skórkiPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu