ßßß Cookit - przepis na Mazurek makowy

Mazurek makowy

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Czas przygotowania: do 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia polska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (5 głosów)
Mazurek makowy - składniki:
10 dag mąki pszennej
15 dag gotowej masy makowej
2/3 szklanki mleka
15 dag masła
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1/3 łyżeczki cynamonu
5 dag skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
1 łyżka masła lub margaryny do formy
1 łyżka bułki tartej do formy
migdały
orzechy włoskie
Polewa:
7 dag czekolady
2 łyżki masła
2 łyżeczki mleka
Mazurek makowy - sposób przygotowania: Masę makową zalać mlekiem i odstawić na 10 min. Jajka ubić z cukrem, dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamon, masę makową, skórkę pomarańczową i roztopione masło. Płaską okrągłą formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy i piec 25 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Przygotować polewą: czekoladę rozpuścić z masłem i mlekiem. Wystudzone ciasto pokryć polewą, przybrać migdałami i połówkami orzechów.
Ciasto mazurek na andrucie [Łatwy przepis]
Mazurki
gorącą śmietanę. Masę lekko ostudzić, dodać bakalie i wylać na podstawę mazurka. Ciasto udekorować świątecznie. MAZUREK MAKOWY BOŻENY SIKOŃ (HOTEL SOBIESKI): Blaty makowe: 250 g maku, mleko do zaparzenia maku, 9 jajek, 90 g cukru, 90 g miodu naturalnego, 90 g rodzynek, 50 g kandyzowanej skórki
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/20183598/mazurek makowy/p