Wykonanie
Nie smakują jak
ciasteczka, bardziej jak małe muffinki lub scones. A ponieważ od
ciastek wymagam, by były
ciastkami - kruchymi, twardymi, chrupkimi lub ciągnącymi, te nie będą już gościć na naszym
stole... Na pocieszenie dodam, że są smaczne (po upieczeniu,
potem dość szybko się starzeją). Idealne z
konfiturą lub filiżanką
kawy.Składniki na około 20
ciastek:300 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
cynamonu90 g
masła, w temperaturze pokojowej i posiekanego50 g drobnego
cukru do wypieków160 g
rodzynków2 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowej1 roztrzepane
jajko125 ml
mlekaMakę,
sodę, proszek,
cynamon wymieszać. Dodać posiekane
masło i lekko wymieszać/wyrobić, by ciasto przypominało kruszonkę. Dodać
cukier,
jajko,
mleko i wymieszać lub krótko wyrobić. Na końcu wmieszać
rodzynki.Nakładać łyżką na blachę dość duże, nieregularne kawałki ciasta, w sporych odstępach. Można dodatkowo posypać
cukrem np. brązowym.Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC, do lekkiego zbrązowienia.Smacznego :-).
Przepis pochodzi z The Australian Women's Weekly 'Cafe cakes'.