ßßß Cookit - przepis na Rock cakes

Rock cakes

nazwa

Wykonanie

Nie smakują jak ciasteczka, bardziej jak małe muffinki lub scones. A ponieważ od ciastek wymagam, by były ciastkami - kruchymi, twardymi, chrupkimi lub ciągnącymi, te nie będą już gościć na naszym stole... Na pocieszenie dodam, że są smaczne (po upieczeniu, potem dość szybko się starzeją). Idealne z konfiturą lub filiżanką kawy.
Składniki na około 20 ciastek:
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki cynamonu
90 g masła, w temperaturze pokojowej i posiekanego
50 g drobnego cukru do wypieków
160 g rodzynków
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 roztrzepane jajko
125 ml mleka
Makę, sodę, proszek, cynamon wymieszać. Dodać posiekane masło i lekko wymieszać/wyrobić, by ciasto przypominało kruszonkę. Dodać cukier, jajko, mleko i wymieszać lub krótko wyrobić. Na końcu wmieszać rodzynki.
Nakładać łyżką na blachę dość duże, nieregularne kawałki ciasta, w sporych odstępach. Można dodatkowo posypać cukrem np. brązowym.
Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC, do lekkiego zbrązowienia.
Smacznego :-).
Przepis pochodzi z The Australian Women's Weekly 'Cafe cakes'.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/rock-cakes