Wykonanie
Opis : Kilka przepisów na
ciasteczka owsiane już wypróbowałam, ale żadnych jeszcze nie opublikowałam na blogu, ponieważ nie zrobiły na mnie dużego wrażenia. Zazwyczaj trafiałam na miękkie
ciasteczka owsiane, a te, które dziś prezentuję są
waniliowe, lekko chrupiące, krótko po upieczeniu puszyste, a jakiś czas później stają się lekko ciągnące. Koniecznie z
rodzynkami, ale możecie również użyć
suszonej żurawiny.Bardzo smaczne i polecam je z czystym sumieniem.Pochodzenie : przepis autorskiIlość : ok. 30.
ciastekSkładniki :230 g masła/margaryny o temp. pokojowej180 g
cukru1
jajko0 , 5 łyżki esencji waniliowej1 i 3/4 szkl.
płatków owsianych1 szkl.
mąki pszennej0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
sody80-100 g
rodzynekPrzygotowanie :
Masło utrzeć na puszystą konsystencję.Dodawać
cukier w kilku etapach i za każdym razem ucierać.Dodać
jajko.Dodać esencję
waniliową.Utrzeć dla uzyskania jednolitej konsystencji.Do oddzielnej miski/pojemnika wsypać
płatki owsiane.Wsypać
mąkę.Dodać
proszek do pieczenia.Dodać
sodę.Dodać
rodzynki.Wymieszać dokładnie.Wsypać w kilku etapach do miski z utartym
masłem i za każdym razem miksować (gdyby ciasto było na początku zbyt suche, można pomóc sobie dłonią lub łyżką).Za pomocą łyżeczki nabierać ciasto na dłoń i formować kuleczki wielkości
orzecha włoskiego, a następnie spłaszczyć je (gdyby ciasto zbytnio kleiło się do rąk, można je włożyć na jakiś czas do lodówki, aby stwardniało).
Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia/matą silikonową w dużych odstępach, ponieważ
ciastka rosną rozlewając się na blaszce (nie rosną ku górze, lecz na boki).Rozgrzać piekarnik do 180*C.Włożyć
ciastka do piekarnika.Piec 15-17 min. do momentu, kiedy nabiorą złotego koloru.Blaszkę z
ciastkami wyciągnąć z piekarnika.Po kilku minutach wyciągnąć
ciastka z blaszki.Ostudzić na kratce.Można przechowywać w pudełku, ale niekoniecznie.