ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe whoopie pies

Czekoladowe whoopie pies

nazwa

Wykonanie

Krem marshmallow fluff przygotowałam celowo. Nie wyobrażam sobie tych ciasteczek z innym nadzieniem. Oczywiście, można je przełożyć innym delikatnym kremem, nutellą na nawet powidłami śliwkowymi, ale CHOĆ RAZ trzeba je spróbować w wersji z kremem piankowym :-). Whoopie pies to delikatne, rozpływające się w ustach ciasteczka, choć bardziej małe kawałki ciasta. Nie bez kozery zostały przecież nazwane 'pies' (l.mn. od ang. słowa 'pie' - ciasto, placek). Sposób ich przygotowania nie różni się więc niczym od ciasta na babeczki - to zwykłe ciasto ucierane. Warto upiec, by się przekonać, czy przypadną nam do gustu :-).
P.S. dzieci je kochają!
Składniki na około 15 - 17 ciastek (podwójnych):
120 g masła
170 g drobnego cukru do wypieków
1 duże jajko
170 g mąki pszennej
60 g kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 szklanki mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną - wymieszać i przesiać; odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło i cukier do otrzymania jasnego, puszystego kremu. Dodać jajko i ucierać do całkowitego połączenia. Masa maślana może się na tym etapie zwarzyć, lecz nie ma to wpływu na wypiek końcowy. Dodać przesiane suche składniki, mleko i wymieszać szpatułką. Nie za długo, tylko do połączenia się składników.
Blachę wyłożyć matą teflonową lub papierem do pieczenia. Można również wykorzystać specjalną blachę z wgłębieniami na whoopie pies (wysmarować ją wcześniej masłem i oprószyć mąką).
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego (tylka nie jest konieczna) i wyciskać na blachę porcje o wielkości około 1 łyżki ciasta. Ciasto można również wykładać łyżką. Pomiędzy ciastkami pozostawić odstępy, sporo rosną.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 12 - 15 minut. Wyjąć, przestudzić przez 5 minut na blaszce, następnie przenieść na kratkę.
Do przełożenia:
piankowy krem marshmallow fluff np. z domowego przepisu
Wystudzone ciastka przełożyć 1 łyżeczką kremu. Nie nakładać zbyt dużo kremu - ciasteczka będą się 'rozjeżdżać'.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/czekoladowe-whoopie-pies