Wykonanie
Krem marshmallow fluff przygotowałam celowo. Nie wyobrażam sobie tych
ciasteczek z innym nadzieniem. Oczywiście, można je przełożyć innym delikatnym kremem, nutellą na nawet powidłami śliwkowymi, ale CHOĆ RAZ trzeba je spróbować w wersji z kremem piankowym :-). Whoopie
pies to delikatne, rozpływające się w ustach
ciasteczka, choć bardziej małe kawałki ciasta. Nie bez kozery zostały przecież nazwane 'pies' (l.mn. od ang. słowa 'pie' - ciasto, placek). Sposób ich przygotowania nie różni się więc niczym od ciasta na babeczki - to zwykłe ciasto ucierane. Warto upiec, by się przekonać, czy przypadną nam do gustu :-).P.S. dzieci je kochają!Składniki na około 15 - 17
ciastek (podwójnych):120 g
masła170 g drobnego
cukru do wypieków1 duże
jajko170 g
mąki pszennej60 g
kakaopół łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej1/4 szklanki
mlekaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną - wymieszać i przesiać; odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło i
cukier do otrzymania jasnego, puszystego kremu. Dodać
jajko i ucierać do całkowitego połączenia. Masa
maślana może się na tym etapie zwarzyć, lecz nie ma to wpływu na wypiek końcowy. Dodać przesiane suche składniki,
mleko i wymieszać szpatułką. Nie za długo, tylko do połączenia się składników.Blachę wyłożyć matą teflonową lub papierem do pieczenia. Można również wykorzystać specjalną blachę z wgłębieniami na whoopie
pies (wysmarować ją wcześniej
masłem i oprószyć
mąką).Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego (tylka nie jest konieczna) i wyciskać na blachę porcje o wielkości około 1 łyżki ciasta. Ciasto można również wykładać łyżką. Pomiędzy
ciastkami pozostawić odstępy, sporo rosną.Piec w temperaturze 175ºC przez około 12 - 15 minut. Wyjąć, przestudzić przez 5 minut na blaszce, następnie przenieść na kratkę.Do przełożenia:piankowy krem marshmallow fluff np. z domowego przepisuWystudzone
ciastka przełożyć 1 łyżeczką kremu. Nie nakładać zbyt dużo kremu -
ciasteczka będą się 'rozjeżdżać'.Smacznego :-).